Srnčí paštika podle blesk.cz |
Rozpočet: 1 srnčí játra, 1 srdce,
1 jazyk a část plic,
Polovinu srnčích jater odložíme, druhou část uvaříme se srdcem, kouskem plic a jazykem. Po vychladnutí umeleme dvakrát společně se dvěma houskami, namočenými v mléce a vymačkanými. Přidáme část na kostičky pokrájené slaniny, na másle usmaženou cibulku, sůl, pepř, majoránku, česnek, celá vejce a odložená mletá syrová játra. Do dobře promíchané směsi přidáme tolik strouhanky, aby byla směs přiměřeně hustá. Pudingovou nebo paštikovou formu vyložíme jemnými plátky slaniny, naplníme směsí a těsně uzavřenou vaříme v páře asi 1 hodinu.
2 housky, 2 vejce, sůl, 1 cibule, pepř, majoránka,
2 stroužky česneku, strouhanka, 25 dkg slaniny;10 dkg másla, 1/8 l mléka.
Polovinu srnčích jater odložíme, druhou část uvaříme se srdcem, kouskem plic a jazykem. Po vychladnutí umeleme dvakrát společně se dvěma houskami, namočenými v mléce a vymačkanými. Přidáme část na kostičky pokrájené slaniny, na másle usmaženou cibulku, sůl, pepř, majoránku, česnek, celá vejce a odložená mletá syrová játra. Do dobře promíchané směsi přidáme tolik strouhanky, aby byla směs přiměřeně hustá. Pudingovou nebo paštikovou formu vyložíme jemnými plátky slaniny, naplníme směsí a těsně uzavřenou vaříme v páře asi 1 hodinu.
*** Lovecké právo
Lovecké právo:
Pojmem "lovecké právo" se rozumí jedlé vnitřnosti spárkaté zvěře (drob). Náleží k němu jazyk, srdce, plíce, játra, slezina, ledviny, popřípadě tuk (běl), který lze rukou oddělit.
Patří podle tradice střelci, který zvěř ulovil a vyvrhl. Jestliže však kus vyvrhoval lovecký průvodce, náleží lovecké právo jemu. Hlava s trofejí se obvykle ponechává střelci.
Pojmem "lovecké právo" se rozumí jedlé vnitřnosti spárkaté zvěře (drob). Náleží k němu jazyk, srdce, plíce, játra, slezina, ledviny, popřípadě tuk (běl), který lze rukou oddělit.
Patří podle tradice střelci, který zvěř ulovil a vyvrhl. Jestliže však kus vyvrhoval lovecký průvodce, náleží lovecké právo jemu. Hlava s trofejí se obvykle ponechává střelci.