Lovecká paštika |
INGREDIENCE: 60 dkg srnčí plece, kýty nebo hřbetu, 5 dkg másla, 25 dkg slaniny, 30 dkg husích jater, 8 dkg bílé housky, 1/8 l mléka na máčení housky, 5 žloutků, 2 kousky žampionů, 3 lžíce madeirského nebo šery vína, na špičku nože paštikového koření, tlučený bílý pepř, sůl a 15 dkg slaniny na vyložení formy.
Zvěřinu ze srnčí plece, kýty nebo ze hřbetu rozdělíme na tři díly. Dvě třetiny upečeme na másle a ostatní syrové nakrájíme se slaninou, telecími nebo husími játry, přidáme bílou housku navlhčenou mlékem a vše umeleme i s upečenou zvěřinou dvakrát až třikrát na masovém strojku.
Do umleté zvěřiny dobře zamícháme syrové žloutky, na kostečky nakrájené pistácie (zelené mandle), na nudličky nakrájený žampion, madeirské víno nebo šery, bílý tlučený pepř, na špičku nože paštikové koření, sůl.
Podlouhlou plechovou formu vyložíme tenkými lístky slaniny, rozetřeme do ní paštikovou hmotu, povrch přikryjeme rovněž slaninou, povážeme navlhčeným pergamenem a vaříme v páře asi 2 hodiny. Studenou paštiku nakrájíme, úhledně urovnáme na mísu, ozdobíme aspikem a zelenou petrželkou.