Pečená kachna na pomerančích, bramborové knedlíky, zelí z červeného zelí |
Při pečení kačenu párkrát propíchneme, dosáhneme tak snadněji uvolnění kachního sádla, které během pečení kachny sbíráme do menší nádobky. Kachní sádlo necháme ztuhnout v lednici.
Chutná naprosto skvěle s čerstvým chlebem.
Nyní jak na přípravu červeného zelí.
Zelí očistíme a nakrouháme, cibulku si nasekáme nadrobno. V hrnci zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Přidáme zelí, okmínujeme, osolíme, podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme cca 20 - 30 minut.
Dušené červené zelí zahustíme jíškou z hladké mouky a sádla. Červené zelí dochutíme octem, cukrem a podle chuti osolíme.
Po upečení kachnu vyndáme z pekáče. Z výpeku na něm ještě sesbíráme přebytečný tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme hrnek vody, necháme na plotně projít varem a máme šťávu na podlití při servírování pečené kachny
Postup přípravy (kachna s pomeranči na divoko)
Po osolení a okmínování omyté kachny přidáme dovnitř kachny kolečka ze 2 pomerančů bez kůry a pecek - co se nevejde dovnitř, dáme mimo do pekáče.
Přidáme asi 6 rozmačkaných kuliček jalovce - není nutné, ale může být. Pak přidáme ke kachně asi 10 kuliček nového koření a celého pepře a 3 bobkové listy. Podlijeme zhruba 1/4 litrem vody, přidáme 2 nadrobno pokrájené cibule a dáme péci. Během pečení píchneme vidličkou do kůže, aby se sádlo vypeklo, podle potřeby podléváme vodou.
Šťávu po upečení můžeme trošku zaprášit moukou a povařit. Kachnu s pomeranči na divoko podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a červeným zelím - buď hlávkovým nebo kysaným.
Dobrou chuť!