Jelení hřbet
![]() |
JELENÍ (SRNČÍ) STEAK - HŘBET |
Ze staročeské kuchyně
Rozpočet: 1 kg jeleního hřbetu, 15 dkg slaniny, sůl, pepř, 10 bobulí jalovce, 1/8 l smetany, 5 dkg másla.
Zvěřinu naklepeme, odblaníme a velmi hustě protáhneme slaninou, a to střídavě ze dvou stran. Čím je pro slanění hustší, tím je i pečeně chutnější a šťavnatější (proužky slaniny můžeme vkládat do zvěřiny rovnou nebo je můžeme obalit v soli, mletém pepři a mletém jalovci; musíme ovšem dát pozor, aby koření nepotlačilo chuť zvěřiny).
Dno pekáče vyložíme plátky slaniny, vložíme na ně připravenou zvěřinu a pečeme na nich tak dlouho, až slanina zažloutne. Pak podlijeme hřbet nakyslou smetanou, obložíme kousky čerstvého másla, osolíme a pečeme dále. Občas podlijeme vodou.
Když zvěřina začíná měknout, můžeme ji podle chuti zasypat několika velmi jemně utlučenými jalovci. Pečení se řídí stářím zvěřiny (z mladého kusu trvá asi 2 hodiny).
Dno pekáče vyložíme plátky slaniny, vložíme na ně připravenou zvěřinu a pečeme na nich tak dlouho, až slanina zažloutne. Pak podlijeme hřbet nakyslou smetanou, obložíme kousky čerstvého másla, osolíme a pečeme dále. Občas podlijeme vodou.
Zvěřinu naporcujeme a podáváme s vlastní šťávou.
Příloha: knedlík atp.