1 kg srnčí kýty bez kosti, 2 velkém mrkve, 1 petržel, půlka menšího celeru, 1 cibule, 1 citron, 200 g šípkového džemu, 300 ml červeného vína, 80 g slaniny vcelku, 80 g másla, 2 lžíce třtinového cukru, 5 jalovčinek, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1/2 lžičky celého černého pepře, vrchovatá lžička mletého zvěřinového koření, 1/4 lžičky mleté skořice, sůl, zvěřinový vývar nebo voda na podlití
Důkladně odblaněnou srnčí kýtu opláchneme studenou vodou, osušíme, prošpikujeme klínky slaniny, ze všech stran osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením a odložíme.
V pekáči na rozpuštěném másle krátce osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, vsypeme nahrubo nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu a též osmahneme.
Přidáme 2 lžíce šípkového džemu a třtinový cukr, za stálého míchání necháme zeleninovou směs karamelizovat a odhrneme ji k jedné straně pekáče. Na uvolněnou plochu vložíme prošpikovanou kýtu, ze všech stran ji důkladně osmahneme, až se zatáhne. Kolem kýty rovnoměrně rozložíme karamelizovanou zeleninu, vložíme celé koření zavázané v pláténku, podlijeme částí vína a vývarem nebo vodou a zakryté v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 1,5 až 2 hodiny doměkka.
Během pečení podléváme vínem a vývarem a přeléváme výpekem. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáče a uschováme v teple. Upečenou zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, vyjmeme pláténko s celým kořením a tyčovým mixérem na jemno rozmixujeme. Přidáme zbylý šípkový džem a víno, skořici a krátce povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.
Knedlíky
Suroviny:
250 ml mléka (nebo 125 ml mléka + 125 ml vody)
1 vejce (nebo místo vejce - 1 lžíce olivového oleje)
500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí
250 ml mléka (nebo 125 ml mléka + 125 ml vody)
1 vejce (nebo místo vejce - 1 lžíce olivového oleje)
500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí
3 hrsti kostek z rohlíků - sušených (nemusí být)