Kančí ragů |
2 lžíce másla 2 lžíce sádla
2 mrkve 1/2 celeru
1 petržel 2 cibule
1 kg kančího masa na guláš
dle chuti sůl a pepř
20 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
6 bobkových lístků
10 kuliček jalovce
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
500 ml červeného vína
3 lžíce jíšky
200 ml šípkového pyré (džemu)
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme a osmahneme ji.
Přidáme nasekané cibule a na větší kousky nakrájené maso. Vše orestujeme, osolíme a opepříme. Vmícháme všechno koření, nejlépe zabalené do kousku plátna, aby se pak lépe odstraňovalo, a vše zalijeme vínem.
Dolijeme asi 500 ml vody a odklopené za občasného míchání pomalu vaříme, dokud maso nezměkne. Trvá to 1,5–2 hodiny. Pak maso vyjmeme, odstraníme bylinky a omáčku rozmixujeme. Vmícháme jíšku, šípkové pyré a vše ještě povaříme asi 15 minut.
Do omáčky vrátíme maso, prohřejeme ho a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Kančí guláš, Kančí maso na šípkové omáčce, Kančí ragů