Slané vdolky a bramboračka s houbami |
Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout,
pak opět propracujeme, vyválíme na dva až tři větší pláty vysoké asi 3-4 mm, které celé potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky dle chuti (nebo směsí semínek) a pak i kořením a solí.
Rádýlkem pokrájíme pláty na tyčinky široké asi 2 - 2,5 cm široké a dlouhé dle libosti. Syrové tyčinky vyskládáme na čistý plech (pečící papír není nutný) vedle sebe a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova.
Lze vykrajovat i různé tvary
Na dva plechy 250 g omega nebo jiný ztužený tuk, případně Hera...
250 ml smetana ke šlehání 500 g hladká mouka koření dle chuti,
s přídavkem soli nebo sůl navíc semínka
sezamová, lněná, konopná, dýňová... 1 ks rozšlehané vejce
II. Slané vdolky a bramboračka s houbami
Slané vdolky a bramboračka s houbama.
50 dkg mouky (dala jsem půl hl.a půl pol.) 1/4 mléka (dala jsem kysele )
1/2 kostky droždí, lžička cukru, lžiče soli,
1 vajíčko, 5 dkg sádla.
Polévka : cibulovaá jíška na sádle namočené houby, brambory, mrkev, celer, porek. Sul, pepř, kmín, majoránka, česnek, petrželka.