Boršč

Boršč je hotový
Na přípravu pravého ruského boršče si nachystejte tyto suroviny:

Přední hovězí maso (300 g) nebo hovězí kosti
Vepřová plec nebo libový bůček (300 g nebo 500 g)
Sádlo nebo olej
Půl střední hlávky zelí
Dvě větší mrkve, petržel, čtvrtka celeru, cibule
Tři až čtyři brambory
Dvě červené řepy
Bobkový list, nové koření, pepř, sůl, citronová šťáva (ocet), cukr
Rajčata a fazole
Možná trocha mouky a Velký hrnec

Základem ruského boršče je silný masový vývar.

- Používá se maso vepřové, hovězí a skopové. Protože skopové se u nás těžko shání a mnohým lidem jeho aroma vadí, vynecháme ho. Na vývar použijeme hovězí žebro či kližku (alespoň 300 gramů), případně hovězí kost a k tomu asi 300 gramů vepřové plece nebo libového bůčku. Někdy je problém hovězí sehnat, tak lze použít jenom vepřové, v tom případě ho musí minimálně půl kilogramu. Maso omyjeme dáme do (tlakového) hrnce, přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření a pět celých pepřů, zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka.

- Oloupeme dvě menší syrové řepy.
Osvědčila se škrabka na zeleninu. Řepu nakrájíme na menší stejně velké kostky, zalijeme vodou, přidáme lžíci octa a dvě špetky soli. Uvaříme do měkka. Když neseženeme syrovou řepu, lze v krajním případě použít i řepu sterilizovanou, boršč pak ale nebude mít tak sytou barvu.

- Očistíme kořenovou zeleninu, oloupeme cibuli a brambory.
Nakrájíme na drobné kousky. Půl hlávky zbavíme zvadlých svrchních listů, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky (stále „seřezáváme rohy, hrany", aby nebyly nudličky příliš dlouhé). Na lžíci sádla nebo dvou lžicích oleje nejprve osmahneme ve velkém hrnci dozlatova cibuli, pak přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání chvíli restujeme. Nasypeme zelí, promícháme, necháme ho mírně „zavadnout“, zalijeme vodou a uvaříme do polo měkka. V hrnci musí zůstat dostatek místa na další suroviny.

- Uvařené maso scedíme, vývar přilijeme k vařící se zelenině.
Z vařeného masa vybereme libové kousky (aby to odpovídalo naší chuti). Rusové mají někdy ve zvyku maso nakrájet na dva tři centimetry dlouhé špalíky, které potom (rukama) pečlivě rozeberou na „nitky“. Nám spíš vyhovuje maso nakrájet na kostičky. Čisté maso přidáme k zelenině.

- Uvařenou řepu i s nálevem nalijeme k zelenině s masem.
Proč jsme vařili řepu zvlášť a ušpinili další hrnec? Kdybychom vařili řepu s ostatní zeleninou, převzala by barvu řepy. Při tomto postupu je barva ingrediencí zachována. Jestliže nechceme boršč s výraznou řepovou chutí, můžeme řepu nejdřív scedit, boršč pak bude ovšem méně červený.
 V této fázi můžeme do boršče přidat dvě nasekaná oloupaná rajčata (nebo malou konzervu sterilizovaných rajčat), případně ještě uvařené fazole – buď z vlastních zásob (mrazák) nebo z konzervy. Fazole mohou být červené i bílé. Všechny suroviny přivedeme k varu. Zkontrolujeme hustotu, případně doplníme vodu.

- Dochutíme solí, octem nebo citronem a troškou cukru (kdo může).
 Chuť boršče by měla být příjemně slaná, ale se sladkokyselým nádechem. V jeho domovině boršč nezahušťují, takže už v této fázi lze boršč považovat za hotový a podávat jej. Nezahuštěný boršč je také vhodných při různých dietách a stravovacích směrech (dělená strava). Zakysanou smetanu si přidává každý podle chuti.

- Když máme raději polévku hustší, zavaříme do boršče tak dvě polévkové lžíce polohrubé nebo hladké mouky rozmíchané ve studené vodě (případně víc, podle potřeby).
Je to lepší než jíška, která zanechá nežádoucí chuťovou stopu. Boršč je vydatný, proto se většinou podává jako menší samostatné jídlo. Proto na porci počítáme asi tři a půl decilitru (a mnozí si rádi přidají). Protože boršče nejde připravit málo (a nebylo by to ekonomické), plánujeme ho obvykle pro větší sešlost – rodinná či přátelská setkání a podobně.

RUBRIKY a MENU - tady jsou RECEPTY co hledáte...co budeme vařit dnes?

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Myslivecká kuchařka Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Jahody Kysané zelí Jíme zdravě Uzené maso Zelenina knedlíky Rady a tipy Vánoční Česká kuchařka Fotografie Guláš Když vaří a servírují chlapi! Cukroví Kachna Koláč Ovoce Pochoutky z brambor Rýže Zdraví Bramboráčky Domácí koláče Kotlety Koření Menu Rajčata Salát Snídaně Kančí guláš Marinování Ryby Zvěřinová kuchařka sýr vepřová panenka Česnek Školní kuchyně Bažant pečený Hlíva Jak na to Kančí kýta Krkovička Mleté maso Oběd Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Srnčí kýta Vejce Zavařování Šípková omáčka ke zvěřině Buchty Bůček Cibule Fazole Palačinky Paštika Těstoviny Vepřová kýta gril hříbky Řízek Žampiony Domácí chleba Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Koblihy Na houbách Omáčka Pivo Smažená zelenina Stolování a etiketa Vánočka Beef Wellington Bezmasá jídla Jablkové řezy Jelení kýta Kachna pečená Karbanátek Kvalita potravin Malinový dort Pečená husa Pečené brambory Segedinský guláš Svíčková na smetaně Vepřová krkovice Večeře Zvěřinová Paštika Zázvor dančí guláš klobásy Česká snídaně Štrůdl (závin) Žebírka Bažant na slanině Brusinková omáčka Bábovka Citrony Halušky Houskové knedlíky Hroznové víno Jablka Jelení medailonky Kančí ragů Koprová omáčka Léto O vůni šunky z komína Pečivo Rajská omáčka Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Tatarský biftek Telecí Tlačenka Tvaroh Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš bylinky karlovarský knedlík pomazánka Čočka Škvarky špíz Banánový desert Bezinky Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Capensis (mořská štika) Celer recepty Chilli Cmunda DANČÍ Domácí Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí guláš Hovězí polévka Hranolky Humor Jelení guláš Játra Kančí hřbet s brusinkami Kančí steaky Katův šleh Kuchyně Kuřecí nugetky Kváskový chleba Květák Legrace Lečo Limonáda Losos Maliny Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Mrkev Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pizza Pražský flamendr Prevence Pstruh na másle Racionální strava Recepty na míchané nápoje a koktejly Risotto Roštěná Rum Smažené kuře Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Srnčí plátky Treska Vdolky Velikonoční beránek Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Bramborové knedlíky Bramborový guláš Báč Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard HRNEČKU VAŘ Hamburger Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hruška Husa Italská snídaně JELENÍ HŘBET Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jezevec Jogurt Játra na slanině Játra na sádle Kančí maso na šípkové omáčce Kančí plec Kančí svíčková Kančí výpečky Kančí řízky Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lovecká paštika Lovecké právo Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Marmeláda Med Meruňky Mojito Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Rizoto Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smetana Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vařené brambory Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Vtipy Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelí Zelňačka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Ředkvičkový salát Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy #Maggi Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Brazilská snídaně Brynza Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Corse Cuketa DIETA Dančí plec Degustace Divočák s cibulí Dobromysl obecná Dobré jídlo Domov Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Gyros Ham and Eggs Harule Haše Historie Hlad Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Husí kaldoun Iced tea Italská placka JELEN Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jalovec Jogurtové řízky Jáhly Kachna na divoko Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí na pivu Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec na smetaně Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Korsika Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kořenová zelenina cibule česnek sůl cukr olej jezevčí maso špek koření na divočinu Kořeněné slané tyčinky Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kvasnice Květy Kynuté knedlíky Libeček Life at Google Litina Londýn Loupáčky Luncheon Meat Madarský guláš Majoránka Marcipán Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Medvěd Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná NUTRIE Na česneku a cibuli Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Pagáčky Pampeliškový med Parmazán Penízovka sametonohá Pesto Pečený čaj Plzeň 12° Pohádka Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Prejt Proso Pstruh po mlynářsku Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Recepty sociální sítě Refluxní choroba jícnu Remoska Rostbeef Rozinky Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Vajíčka a šunka Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zeleninové placičky Zelňáky Zmrzlina Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Červené zelí Česnekové trojhránky Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Škodná Škubánky Šnečci s tvarohem Špekové knedlíky Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Oblíbené příspěvky