Celer zlepšuje trávení při léčbě i prevenci. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum.

Celer s natí

Celer je známou kuchyňskou zeleninou, kořením


 které si  přidáváme do jídla.
Celer, který známe a používáme dnes, se vyvinul z rostliny běžně rostoucí v Evropě na mokřinách, především v blízkosti moře. Divoký celer se už ve starověku používal jako lék. I když má hořkou chuť, 

Římané jím ochucovali jídla. Byl pro ně však také synonymem smrti a neštěstí, takže z jeho listů vyráběli věnce. Současně se ale už ve středověku věřilo, že celer zahání melancholii a zlepšuje náladu. O rostlině se tradovalo, že oplývá magickými silami. Její konzumace měla totiž zajistit početí syna.
 Ostatně i dnes je celer považován za mužské afrodiziakum.

V 17. století se italským pěstitelům podařilo vyšlechtit nové odrůdy a především odstranit hořkost divoce rostoucího celeru. Díky tomu získal své dodnes uznávané a výsadní místo v mnoha kuchyních světa.

Celer se v kuchyni i jako léčivka používá celý. Jeho listy i bulva dodávají typickou příchuť polévkám i salátům. Někde je přidávají i do vařených brambor, omelet, pokrmů z vajec, do omáček a jídel z mletého masa. Usušené listy spolu s rozdrcenými semeny a solí jsou součástí různých grilovacích a dochucovacích směsí. Semena se používají v potravinářském průmyslu při výrobě nakládané zeleniny, rajčatové šťávy a kečupu. Skandinávci a Rusové je rovněž přidávají do polévek a omáček, někde jimi také posypávají chléb.

Bulvu celeru lze použít v syrovém stavu především k přípravě chutných, ale hlavně zdravých pomazánek a salátů. Z kořene a čerstvých listů se dá získat zdravá šťáva. Drť ze sušené natě a kořene se přidává i k dochucení nápojů na bázi rajské šťávy, je neodmyslitelnou součástí alkoholického drinku známého jako  Krvavá Mary, kterému právě celer dodává plnou a pikantní chuť.
Konzumace celeru prospívá zdravým i nemocným. V syrovém stavu - použitý v salátech a pomazánkách - je vhodným prostředkem zdravotní prevence. Obsahuje totiž celý komplex vitaminů skupiny B v ideálně vyváženém poměru. Má výrazné močopudné účinky, čehož se využívá u nemocí, jako je dna, revmatismus, ale i při snižování tělesné hmotnosti.

 Celer zlepšuje trávení
a je podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny, podobně jako červená řepa. Umleté anebo rozdrcené semeno lze používat místo soli na ochucování jídel u neslané diety. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou. Při běžné konzumaci nehrozí problémy z předávkování. Ale i tak není vhodné přehánět to s čerstvou šťávou, která může podráždit ledviny. Pití celerové šťávy se nedoporučuje v těhotenství.

     Podle bylinkářů celer pomáhá proti astmatu a používají jej také k léčbě nemocných jater, při zánětu průdušek, horečkách a nadýmání.
    Celerová nať je nejvoňavější - a také nejvhodnější k použití v kuchyni - čerstvě natrhaná. Zásobu si však můžeme přichystat i na zimu. Postačí, když zdravé a silné stonky opláchneme a usušíme zavěšené na vzduchu a ve stínu tak, aby se uchovala zdravá zelená barva natě, která je v jídlech aromatičtější než celerová nať uchovávaná v mrazničce.
     Celer je dvouletá rostlina dosahující výšky až kolem jednoho metru. Daří se mu v chladnějším, vlhkém prostředí, přičemž upřednostňuje písčitou půdu. Jeho nadzemní část tvoří tmavě zelené mohutné listy, které vyrůstají na silných, rozvětvených a hranatých stoncích. V prvním roce se celer sbírá jako zelenina, ve druhém se dají z okolíků (po jejich vysušení) vytlouct semena. Charakteristické je pro ně výrazné celerové aroma nahořklé chuti, která připomíná vůni směsi muškátového oříšku a petržele.

Zdravý zimní salát

K lehké večeři je ideální velmi chutný, zdravý a posilující celerový salát, který podáváme s čerstvým pečivem nebo jako pomazánku na topinky. Stačí, když na jemné nudličky nastrouháme očištěnou malou bulvu celeru a dvě tři jablka. Směs zalijeme bílým jogurtem, dochutíme medem a dozdobíme posekanými vlašskými ořechy.

Salát je nenáročný na přípravu, chutná i dětem, které nad zdravou zeleninou obvykle ohrnují nos. Zavděčit se jím můžeme i těm, kdo nedokážou vyškrtnout ze svého jídelníčku maso - v tom případě salát navrstvíme na plátky šunky, stočíme a máme efektní, ale především chutný a zdravý předkrm nebo i lehkou večeři.


RUBRIKY a MENU - tady jsou RECEPTY co hledáte...co budeme vařit dnes?

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Myslivecká kuchařka Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Jahody Kysané zelí Jíme zdravě Uzené maso Zelenina knedlíky Rady a tipy Vánoční Česká kuchařka Fotografie Guláš Když vaří a servírují chlapi! Cukroví Kachna Koláč Ovoce Pochoutky z brambor Rýže Zdraví Bramboráčky Domácí koláče Kotlety Koření Menu Rajčata Salát Snídaně Kančí guláš Marinování Ryby Zvěřinová kuchařka sýr vepřová panenka Česnek Školní kuchyně Bažant pečený Hlíva Jak na to Kančí kýta Krkovička Mleté maso Oběd Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Srnčí kýta Vejce Zavařování Šípková omáčka ke zvěřině Buchty Bůček Cibule Fazole Palačinky Paštika Těstoviny Vepřová kýta gril hříbky Řízek Žampiony Domácí chleba Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Koblihy Na houbách Omáčka Pivo Smažená zelenina Stolování a etiketa Vánočka Beef Wellington Bezmasá jídla Jablkové řezy Jelení kýta Kachna pečená Karbanátek Kvalita potravin Malinový dort Pečená husa Pečené brambory Segedinský guláš Svíčková na smetaně Vepřová krkovice Večeře Zvěřinová Paštika Zázvor dančí guláš klobásy Česká snídaně Štrůdl (závin) Žebírka Bažant na slanině Brusinková omáčka Bábovka Citrony Halušky Houskové knedlíky Hroznové víno Jablka Jelení medailonky Kančí ragů Koprová omáčka Léto O vůni šunky z komína Pečivo Rajská omáčka Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Tatarský biftek Telecí Tlačenka Tvaroh Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš bylinky karlovarský knedlík pomazánka Čočka Škvarky špíz Banánový desert Bezinky Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Capensis (mořská štika) Celer recepty Chilli Cmunda DANČÍ Domácí Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí guláš Hovězí polévka Hranolky Humor Jelení guláš Játra Kančí hřbet s brusinkami Kančí steaky Katův šleh Kuchyně Kuřecí nugetky Kváskový chleba Květák Legrace Lečo Limonáda Losos Maliny Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Mrkev Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pizza Pražský flamendr Prevence Pstruh na másle Racionální strava Recepty na míchané nápoje a koktejly Risotto Roštěná Rum Smažené kuře Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Srnčí plátky Treska Vdolky Velikonoční beránek Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Bramborové knedlíky Bramborový guláš Báč Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard HRNEČKU VAŘ Hamburger Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hruška Husa Italská snídaně JELENÍ HŘBET Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jezevec Jogurt Játra na slanině Játra na sádle Kančí maso na šípkové omáčce Kančí plec Kančí svíčková Kančí výpečky Kančí řízky Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lovecká paštika Lovecké právo Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Marmeláda Med Meruňky Mojito Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Rizoto Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smetana Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vařené brambory Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Vtipy Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelí Zelňačka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Ředkvičkový salát Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy #Maggi Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Brazilská snídaně Brynza Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Corse Cuketa DIETA Dančí plec Degustace Divočák s cibulí Dobromysl obecná Dobré jídlo Domov Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Gyros Ham and Eggs Harule Haše Historie Hlad Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Husí kaldoun Iced tea Italská placka JELEN Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jalovec Jogurtové řízky Jáhly Kachna na divoko Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí na pivu Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec na smetaně Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Korsika Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kořenová zelenina cibule česnek sůl cukr olej jezevčí maso špek koření na divočinu Kořeněné slané tyčinky Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kvasnice Květy Kynuté knedlíky Libeček Life at Google Litina Londýn Loupáčky Luncheon Meat Madarský guláš Majoránka Marcipán Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Medvěd Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná NUTRIE Na česneku a cibuli Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Pagáčky Pampeliškový med Parmazán Penízovka sametonohá Pesto Pečený čaj Plzeň 12° Pohádka Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Prejt Proso Pstruh po mlynářsku Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Recepty sociální sítě Refluxní choroba jícnu Remoska Rostbeef Rozinky Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Vajíčka a šunka Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zeleninové placičky Zelňáky Zmrzlina Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Červené zelí Česnekové trojhránky Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Škodná Škubánky Šnečci s tvarohem Špekové knedlíky Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Oblíbené příspěvky