Stránky

Křenová omáčka s uzeným nebo hovězím

Křenová omáčka s uzeným
Suroviny:

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké (případně polohrubé) mouky,
 ½ litru hovězího vývaru (nebo vývar z masoxu, anebo jen vodu), 1 sladká smetana na šlehání,
asi 3 lžíce strouhaného křenu,
sůl, cukr, citronová šťáva

Postup přípravy:

Z másla a mouky si připravíme zlatavou voňavou jíšku, kterou zalijeme hovězím vývarem. Bešamel pak za stálého míchání (aby nebyly v omáčce hrudky) asi 15 minut povaříme.

Pak přilijeme smetanu. Je-li omáčka řídká, zahustíme ji ještě lžící mouky (rozmíchané v trošce vody) – naopak hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou).

Přidáme nastrouhaný křen (nejlepší je čerstvý, ale můžeme použít i konzervovaný) a odstavíme z ohně.

Omáčku dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou (nebo i octem) do příjemné sladkokyselé chuti.
Podáváme ji s knedlíkem k vařenému hovězímu nebo uzenému masu, nebo si k ní připravíme vejce (vařená nebo ztracená) – v tom případě jsou vynikající přílohou vařené brambory.