Stránky

Dalmatské čufty, Opečené kuličky nebo šišky mletého vepřového masa, servírované v husté zeleninové omáčce.

Dalmatské čufty
Počet porcí

• 4 porce

 Ingredience

 • 500g mletého masa •2 žemle •sůl •4 lžíce hladké mouky 
• 1 vejce •mletý pepř •drcený kmín •1 cibule •mletá paprika 
• rajčatový protlak •2 kolečka citronu 
•bobkový list •nové koření •celý pepř •tymián 
•1/4 l kysané smetany •cukr 
•3 rajčata •sladkokyselá okurka 
•2 zelené papriky 
•100g sterilovaného hrášku
•tuk na smažení. 

Doporučená příloha

 • Různě upravené brambory nebo rýže. 

Postup:

• Mleté maso smícháme se žemlí namočenou ve vodě a rozmělněnou. Přidáme mouku, vejce, sůl, pepř, drcený kmín a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvarujeme silnější kratší šištičky, které propečeme po obou stranách v rozpáleném oleji a vyjmeme. 

• Do zbylého tuku přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně ji osmahneme, přidáme mouku, po krátkém osmahnutí přimícháme mletou papriku a nakonec zamícháme rajčatový protlak, pak podlijeme vodou, pečlivě rozšleháme a povaříme. 

• Potom přidáme do omáčky plátky citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián. Vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou kysanou smetanu, přisladíme, podle chuti přisolíme a po krátkém provaření procedíme na čufty. 

• Nakonec přidáme do omáčky na tuku podušená, na menší kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené okurky a paprikové lusky. Dušenou zeleninu a sterilovaný hrášek přidáme do omáčky s čufty.