Stránky

Štrůdl (závin), Domácí jídlo, Pečivo, Domácí kuchyně, Jablka, Jak na to, Jednoduché chutné rychlé recepty

Křehké domácí štrůdly 
Na 2 štrúdly potřebujeme: 

 300 g polohrubé mouky 60 g krupicového cukru 60 g rostlinného tuku na pečení 1 vejce asi 5 lžic mléka 1/2 prášku do pečiva hladkou mouku na podsypání vajíčko na potření asi 6 jablek skořici či rozinky podle chuti

Postup :

 Na pracovní plochu nasypte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva a cukrem. Pak do hromádky této směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vajíčko. Přidejte na kousky nakrájený tuk a začněte vypracovávat hladké těsto. Podle potřeby do něj postupně zapracujte asi 5 lžic mléka.

Hotové těsto pak nechte asi 15 minut odpočinout v lednici. Těsto následně rozdělte na dvě poloviny a každou z nich rozválejte na asi 2–3 mm tenký plát. Jablka očistěte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Pak je poklaďte asi do 2/3 kratší strany na plát těsta, posypte je skořicí, případně i rozinkami, a zamotejte štrúdl. Přendejte na plech vystlaný pečicím papírem. Nakonec záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte zhruba na 20 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Hotové už je stačí nakrájet, podle chuti a případně pocukrovat práškovým cukrem.