Stránky

Žebírka jako medová v marinádě s pečeným bramborem

Pečené žebírka - ilustrační obrázek z vaření skupiny

Ingredience:

→→ kilo žebírek

marináda:
200 ml černého piva, lžíce medu
3 lžíce worcestru, 1 lžíce dijonské hořčice 4 stroužky česneku drcený kmín sůl pepř
uzená paprika
uzená sůl
na brambory:
malé brambůrky
šalotky
slanina
hrubá sůl
drcený pepř
rozmarýn
oliv. olej

na omáčku:

konzerva krájených rajčat v tomatě

3 lžíce hnědého cukru
lžíce balsamika
1 cibule
4 stroužky česneku
pár semínek z čilli papričky
cider
sůl a pepř, worcester

Postup přípravy menu:

Nejprve si den předem naložíme žebírka. Smícháme všechny ingredience na marinádu a namočíme do ní prosolené uzenou solí žebírka. Druhý den si připravíme alobal a každou porci zabalíme. Naskládáme do pekáčku a pečeme při 180°C hodinku.
 Pak vyndáme z trouby a rozbalíme balíčky. Upravíme na pekáčku tak, aby nepřečníval alobal a mírně podlijeme marinádou, která nám zbyla a přidáme pár větviček rozmarýnu.

Pečeme odkryté půl hodinky a otočíme. Přůběžně poléváme výpekem a po půl hodince zase otočíme. Po upečení vyndáme. V průběhu pečení si mezitím předvaříme malé brambory v osolené vodě a uděláme mističky z alobalu, kam dáme pokrájenou slaninu, šalotku, brambory, pokapeme oliv. olejem a vše osolíme a opepříme. Zapečeme do zlatova.

Na omáčku si dáme do mixovací nádoby rajčata, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Přendáme do kastrůlku a přidáme asi 2 deci cidru. Provaříme do zhoustnutí.

Zdroj: sociální sítě