Stránky

Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky

Polévka z červené řepy
Na polévku potřebujeme: 

1 středně velká červená řepa
1 cibule
2 větší brambory
2–3 lžíce olivového oleje
1,5 l zeleninového vývaru (nejlépe bio)
100 ml zakysané smetany

Knedlíčky

2–5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
250 g tvarohu
100 g krupice
1 vajíčko
sůl

Na dochucení

citronová šťáva
třtinový cukr
zelená petrželka

Červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh. Rukama těsto řádně prohněteme. Uvařenou polévku rozmixujeme, odstavíme z plamene, vmícháme syrovou červenou řepu, několik lžic zakysané smetany a osolíme. Ruce si navlhčíme teplou vodou a z těsta tvarujeme malé knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě, při tom je odspodu opatrně promícháme.

Knedlíčky jsou hotové, jakmile vyplavou. Do polévky je přidáváme až těsně před jídlem. Polévku můžeme dochutit třtinovým cukrem, citronovou šťávou a petrželkou.


Zdroj:ceskatelevize.cz