Jsme to co jíme proto raději jíme zdravě

Podzimní sklizeň vitaminů
Zpracování potravin mění charakter jídla, odstraňuje se vláknina, voda, živiny, mění se způsob, jakým tuto potravinu trávíme a zpracováváme v našem těle. Chybí látky běžně obsažené v „celých potravinách“.
Zpracované potraviny dokážou stimulovat dopamin, díky kterému se cítíme dobře. Ovšem za tu cenu, že do těla nedodáme dostatek vlákniny, minerálních látek a dalších důležitých živin. Takový podvod pro náš organizmus – tělo se tváří, že se má fajn, uvnitř ale trpí. Takto vzniká (často skrytá) malnutrice, tedy „podvýživa“, lépe řečeno „špatný nutriční stav“, který je velmi častý i u obézních lidí. Umělá stimulace dopaminu vede k nekontrolovaným chutím a závislosti na tomto druhu jídla. Pravidelní návštěvníci Mc Donaldů a KFC o tom ví své.
Aditiva, obsažená v této stravě působí různým způsobem na rozvoj obezity. Problémem jsou stále dokola zmiňované rafinované cukry, které zvyšují pravidelně a neúnosně vyplavování inzulínu (ano, opravdu to vadí!). Tzn. většina snídaňových cereálií, sladké pečivo, vafle a další rychle využitelné cukry. Konzumace těchto produktů vede pomalu k inzulínové rezistenci, chronickým chorobám, obezitě.
Podobný výsledný efekt mají aditiva – glutamát, umělá sladidla, fruktózový sirup a další hrůzy.

Vedou k dysbalanci vnitřního prostředí organizmu

Laicky řečeno, ničí přirozené a potřebné bakterie v našich střevech. Bez nich bychom nepřežili, takže je dobré jim poskytovat fajn podmínky pro život. Tyto mikroorganizmy mají až nečekaný dopad na naše zdraví. Zpracované potraviny naší střevní mikroflóru narušují, potlačují ji a celé to vede k zažívacím problémům a zvýšené nemocnosti. Našim přátelským mikroorganizmům se naopak výborně vede, když tělo zásobujeme přirozenými „celými potravinami“.
Co jsou tzv. „whole food“?
Plody lesa
„Pokud tomu jde useknout hlava nebo se to dá vytrhnout ze země, je to pravděpodobně fajn. Pokud to je neónově modré a je to v plastovém pytlíku nebo krabici, není to pravděpodobně nic moc.“

Jsou pohromou pro mozek a dobrou náladu

Výkyvy nálad, problémy s pamětí, deprese… A ejhle, i toto má spojitost s vaší stravou! Může to být výsledek vaší výživy-nevýživy. Největší koncentrace serotoninu není totiž v mozku, ale ve střevech – kdo by to byl řekl. A serotonin ovlivňuje naši náladu, stupeň agrese, deprese.
Z toho jasně vyplývá, že střeva musíme udržovat zdravá! Chceme-li se cítit dobře i po duševní stránce.

Povzbuzují k jedení „za běhu“

„Quick ‘nd easy“ stravování, ve chvíli, kdy chvátáte nebo aplikujete multitasking, má za následek jednu nepříjemnou věc – ztrácíte cit rozpoznat přirozené signály vašeho těla! Jaké signály? Třeba signál „jsem plný!“. Nehledě na to, že organizmus „v běhu“ hůře tráví.

Informace na obalech mohou být zavádějící

Označení „natural“ nebo „bez přidaného cukru“ ještě neznamená automaticky „zdravý“. Záludností na nás číhá více. Třeba taková marmeláda bez přidaného řepného cukru, ale nadupaná koncentrovanou šťávou z hroznů je přeslazená až až a sníst půlku takové sklenice není dobré pro nikoho. Sušenky vyrobené z celozrnné mouky jsou stále sušenky. Nenechte se zmást informací vytrženou z kontextu a raději pohlížejte na potraviny z vyšší perspektivy – viz citace výše. Je to docela jednoduché.

 Pozor na častou konzumaci zpracovaného masa

Nepřehánějte to s uzeninami. Když si dáte kvalitní šunku dvakrát do týdne, asi se toho moc nestane, ale vězte, že ani takovéto kvalitní uzeniny nejsou žádnou extra výhrou pro naše zdraví. Obsahují dusíkaté sloučeniny (nitráty, měnící se na nitrosaminy), které sice způsobí krásnou růžovou barvu šunčičky (na rozdíl od přirozeně šedivé), ale taky zvyšují riziko vzniku rakoviny. Pečené maso to samé v bledě modrém. Kouř, hodně soli, chemické konzervanty – nic zdravého.

 Zvyšují riziko neplodnosti a malnutrice

Zpracované potraviny nás ochuzují o potřebné živiny – jíme hodně kalorií, ale stále jsme v malnutrici (podvýživě). Napříč generacemi se tento jev začíná projevovat i v podobě zvýšeného výskytu neplodnosti. Není se co divit.
Ovoce naší zahrady

Zpracované potraviny mají dlouhodobou trvanlivost, ovšem nám život rozhodně neprodlouží! 

Zelenina, maso, vejce, ovoce, semena… to je přirozená lidská potrava. Když bude vaše strava složená v 10% procentech ze zpracovaných potravin, je to v pořádku. Do lesa se asi všichni odstěhovat nemůžeme, ale můžeme alespoň zvýšit konzumaci těch lepších potravin.

Znamená to plánovat jídlo více dopředu.
Projít si třeba farmářské trhy a vybrat, co by se dalo kupovat tam.
Část sacharidů nahradit zdravými tuky, ne proteiny! Nebo alespoň ne výhradně proteiny.
Přestat se jednou pro vždy bát (zdravých!) tuků! Olivy, olivový olej, kokos a kokosový olej, ořechy, vejce, avokádo, bio máslo… Dobrou chuť!

Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Báč Banánový desert banánový palačinkový dort bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Bůček Buchtičky s krémem Buchty bylinky Camembert Candát na másle Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cuketa Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká kuchařka Česká snídaně Česnečka Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík Čufty dančí guláš dechánek Dobromysl obecná Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Dort Dršťková Dýně Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Fazole Ferdinandův špíz Filé Flank steak Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí gril Grilované koleno Guláš Guláš staré rančerky Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Harule Haše Hermelin Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí svíčková Hranolky Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Chlupaté knedlíky Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to Játra Játra na sádle Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jíme zdravě Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kachna pečená Kakaové řezy Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec Kančí plec na smetaně Kančí ragů Kančí řízky Kančí steaky Kančí svíčková Kančí výpečky karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek Karbanátky s nivou a bramborová kaše karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy Knedlíčky masové knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kotlety Krkovička Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí maso Kuřecí nudličky Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Kvalita potravin Kváskový chleba Květák Květy Kynuté knedlíky Kysané zelí Langoše Lečo Legrace Léto Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Luncheon Meat Maďarský vepřový perkelt s bramborem Majoránka Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Marmeláda Maso směs Masové kuličky Máta peprná Mazanec Med Medové perníčky Medovec Menu Meruňky Mexické jídlo Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Muflon na divoko Mufloní guláš Myslivecká kuchařka Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečivo Penízovka sametonohá Pivo Pizza Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Pudinkáče Punč Pyré Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Ražniči Recepty Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec Rozinky Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná bramborová kaše sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smažená zelenina Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Smrkový med Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí kýta Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Staročeský kuba Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Strapačky Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tříbarevný tvarohový koláč Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Utopenci Uzené maso Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valašské frgále Valentýnské speciality Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční tvaroháč Vařené brambory Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Vejce benedikt Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové kostky Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Větrníky Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy Vosí hnízda Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zadělávané zelí Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové Žloutkové řezy Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.