Rady a tipy do kuchyně. Jak na to, aby se vám povedlo dobré jídlo! Kuchařské vychytávky. Babiččin chutný štrůdl!

Írán - Shiraz prodej nádobí ruční výroba  (konvice)
Rady a triky do kuchyně

Sendvičovač  Aby se roztavený sýr nepřichytával k sendvičovači, utrhneme kus pečícího papíru, přeložíme a vložíme do přístroje; okraje by měly přečnívat.
Chleby vkládáme mezi papír. Tousty jsou zlatavé - a nic se nepřipeče!

Paprika v guláši  Aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla, a přitom abychom ji nemuseli přidávat až na konci: Když osmažíme pokrájenou cibulku dohněda, přihodíme papriku a po pár vteřinách zarestování přidáme zhruba lžíci octa. Ten se během vaření úplně odpaří, takže nic není kyselé, ale zároveň si paprika zachová krásně červenou barvu.

Báječná bramborová kaše  Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a mírně zamíchejte, aby se ponořily do vody.
Vařte ještě asi dvě minuty, pak slijte jen polovinu vody a všechno zpracujte ponorným mixérem. Poté přimíchejte pouze tenký plátek másla a zhruba půl deci až deci mléka; záleží na tom, jak hustou kaši chcete.
Výsledná chuť je vynikající!

Ideální vejce na plnění nebo obložené chlebíčky  Často se stává, že žloutek zůstal blízko skořápky. V tom místě vznikla příliš tenká vrstva vařeného bílku, při plnění se pak trhá a vejce nejsou tak pěkná.
Jak zařídit, aby žloutek seděl pěkně uprostřed, pravidelně obklopený bílkem. Je to jednoduché : stačí myslet dopředu a dát vejce čtyřiadvacet hodin před plánovaným vařením natvrdo do lednice - zavřené v papírovém obalu, zajištěném gumičkami a postaveném na bok.

Medové rady Pokud používáte med při vaření a pečení, ztrácíte většinu jeho látek prospěšných zdraví - ty se totiž teplem ničí. Jestli chcete konzumovat med se všemi ,plus´, přidávejte ho až do částečně vychladlého jídla nebo čaje.
Další osvědčený tip : přidáte-li více medu do kynutého těsta, bude sice hutné, hůř se zpracovává, chutná ale přímo báječně!
Pokud med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázní, a je zase tekutý. Pozor na krásně tekuté barevné medy - bývají ředěné cukrovým sirupem a vodou.

Jak lehce oloupat česnek Když dáme stroužky na pár vteřin do mikrovlnky (záleží na výkonu, je třeba vyzkoušet), snadno z nich stáhneme slupku.
Navíc česnek změkne a přes lis se pak protlačí jako po másle.

Zbyla vám šlehačka? Zmrazte si ji na později! Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a na něj naporcujte šlehačku (buď vytvořte pomocí cukrářského sáčku úhledné tvary, nebo prostě jenom navršte lžící kopečky).
Vložte do mrazáku. Až šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčků či plastové krabičky vhodné do mrazáku.
Mražené smetanové ,pusinky' jsou výborné třeba do kávy nebo horké čokolády.

Dobře naložené maso Maso dáme do mikrotenového sáčku, zalijeme marinádou, pevně uzavřeme
a promačkáme. Uložíme do lednice, několikrát prohněteme a obrátíme.
Maso je rovnoměrně naložené a my nenašpiníme nádobí.
Jen pozor na ostré kosti!

Na sýr s lisem na česnek Jak nastrouhat například do bešamelové omáčky malé množství nivy nebo jiného sýra, aniž ,zapatláme' celé struhadlo ?
Stačí sýr jednoduše protlačit přes lis na česnek.

Jak zahustit vypečenou šťávu z masa ? Uhněteme z kousku másla a hladké mouky kuličku a pak ji necháme rozpustit v horké šťávě z dušeného nebo pečeného masa.
Výsledek - zahuštěná šťáva bez hrudek, navíc zjemněná máslem.

Aby se nepřichytla drůbež při pečení Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně nebo jiné drůbeži před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložit na místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

Bramboráky zdravěji Jak na to? Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř).
Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku hmoty,
která se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové.
Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť!
Po vyjmutí z trouby placky vydatně potřete rozpuštěným máslem.

Těsto se nelepí...Jak úspěšně vyválet křehké těsto? Aby se nezteplalo a nezačalo se nepříjemně lepit, v některých zemích existuje speciální váleček, který se dá naplnit studenou vodou.
U nás se nic takového neprodává - ale řešení existuje.
Hladkou skleněnou láhev naplníme ledovou vodou, uzavřeme špuntem
a můžeme vesele válet.

Mletí máku ,,Mletí v mlýnku a jeho následné čištění - to je pěkná dřina.
Když místo toho použijete elektrický mlýnek na kávu, máte to bez práce.
Přidejte lžičku krystal cukru a mák. Mák se umele krásně do jemna.

Hladký řez dortu Piškotový dort velmi snadno rozkrájíte na pláty pomocí nitě.
Otočte ji kolem korpusu, překřižte konce (jako když krájíte nití knedlík)
a zatáhněte.

Šikovný trychtýř Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem jako trychtýř.
Díky tomu zůstane všechno čisté - sklenice i okolí.
Odpadá také mytí a skladování trychtýře.

Čokoládové lístečky ,,Ráda pečete moučníky a při jejich zdobení byste chtěla čokoládové lístky, které vypadají jako ,živé."?
Jednu stranu jedlého listu, například růže nebo jahody, potřete rovnoměrně čokoládou, tu nechte ztvrdnout a list pak opatrně stáhněte.
Získáme tak krásné čokoládové lístky."

Rovnoměrné upečení dortu Pokud vidíme, že se nám dort během pečení uprostřed příliš zvedá,
opravíme ho - vpíchneme do něj trubičku makaronu.
Pára jím unikne a korpus se zaručeně srovná.

Olivy s kořením ,,Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat.
V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme :
několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli
a promícháme. Vrátíme do původních sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu.
Velmi chutné.

Oživovací kůra pro brambory Okoralé brambůrky budou zase jako čerstvé díky mikrovlnce.
Asi pět deka brambůrku rozprostřete na talíř z varného skla a minutu ,mikrovlňte" na vysoký výkon. Před podáváním je nechte zchladnout na pokojovou teplotu na dvojité vrstvě papírových utěrek.

S jehlicí na drůbež Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct - přivedou teplo do středu masa.

Loupání rajčat  Když potřebujeme oloupat celá rajčata nebo ovoce s peckami,
spaříme je horkou vodou, vezmeme bavlněnou utěrku a jemně je v ní odrhneme. Jde to spolehlivěji než nožem.

Čistá práce při lisování česneku  Do ručního lisu vložíme NEOLOUPANÝ stroužek česneku a zmáčkneme lis. Otvory se protlačí jen čistý česnek, slupka zůstane uvnitř.
Po otevření lisu ji lehce odstraníte rovnou i s vlákny, která jinak při lisování loupaného česneku zanesou drobné otvory.
Odpadne tak náročné a zdlouhavé čištění lisu.

Poleva bez trhlin   Aby Vám při krájení dortu nepopraskala citrónová nebo čokoládová poleva, namočte nůž do horké vody a pak teprve krájejte.

Bez popálenin u palačinek  Aby byly palačinky ve francouzském stylu krásně vláčné, použijeme následující trik. Díky němu si nepopálíte prsty a na pánev se dostane jen tolik tuku, kolik je třeba. Před smažením odlijte trochu oleje do misky, omyjte menší brambor (slupka může zůstat) a rozkrojte ho napůl.
Půlku bramboru napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, namočte
v misce s olejem a vytřete jim rozpálenou pánev.
Po usmažení všech palačinek ,mašlovačku´ jednoduše vyhodíte.

Aby maso bylo křehké  Maso bohužel málokdy koupíme dostatečně odleželé a proto bývá tuhé, i když pochází z mladších zvířat. Vaření hovězího masa můžeme urychlit
tím, že do vody přidáme lžičku tuzemského rumu.
I to nejtvrdší maso potom změkne, aniž by v něm lihovina zanechala nežádoucí příchuť.

Kostkované víno   Zbytky vína si můžete schovat na vaření. A to tak, že víno nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit. Kostky pak vyjmeme, nasypeme do sáčku
a uchovávám v mrazáku.
Použijeme je třeba při přípravě vařeného červeného zelí, nebo všude tam, kde je třeba víno a nemáme zrovna otevřenou láhev.

Odstranění skořápek vajec natvrdo   Jak jednoduše oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly.
Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme.
Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.

Vyzrajte na česnek  Do některých jídel je lepší česnek jenom nasekat. Při téhle úpravě se ale
s oblibou lepí na prsty i nůž, takže to pro mnohé z nás není dvakrát příjemná činnost.
Když česnek napřed pokapeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem bez pachuti, při sekání se vazkou tekutinou postupně pokryje a už nehrozí, že by se lepil.

Ani drobek čokolády nazmar  Abychom se vyhnuli nepohodlnému krájení čokolády do pečiva,
Necháme tabulku dokonalou vychladit v původním obalu.
Na podložce ji, stále zabalenou, opatrně roztlučeme paličkou na maso. Hmatem zkontrolujeme, jestli někde nezůstal větší kus, pak otevřeme obal. Drobty čokolády se nerozmažou po prkénku ani po rukou.

Dobře zmrazená petrželka  Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto : Svazeček celých stonků propereme ve vodě, ocákáme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku.
Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky.


Babiččin chutný štrúdl   

1. Strouhanku za stálého míchání opražíme na másle s krystalovým cukrem, až zezlátne a z cukru jsou karamelové kousky.
Necháme vychladnout a těsto posypeme bez pomazání máslem.
Štrůdlu dodá fantastickou vůni.
2. V zásobách je dobré mít stále rozinky v rumu a ořechy v medu.
Štrůdl sladíme prakticky jen medem z ořechů.
 3. Na zadělání těsta používáme sádlo - dodá mu větší vláčnost.

Zdroj: sociální sítě



Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Myslivecká kuchařka Bramborové speciality Hovězí Jahody Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Uzené maso Jíme zdravě Rady a tipy Kysané zelí Ovoce Koláč Pochoutky z brambor Zdraví Cukroví Domácí koláče Guláš Když vaří a servírují chlapi! Kotlety Snídaně Zelenina knedlíky Fotografie Kachna Menu Vánoční sýr vepřová panenka Školní kuchyně Bramboráčky Hlíva Kančí guláš Koření Mleté maso Rajčata Ryby Rýže Salát Zavařování Cibule Fazole Kančí kýta Marinování Oběd Palačinky Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Těstoviny Vejce Vepřová kýta gril hříbky Žampiony Bažant pečený Buchty Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Jak na to Koblihy Krkovička Na houbách Pivo Smažená zelenina Srnčí kýta Česká kuchařka Česnek Šípková omáčka ke zvěřině Beef Wellington Bezmasá jídla Bůček Domácí chleba Karbanátek Malinový dort Pečené brambory Segedinský guláš Stolování a etiketa Večeře Vánočka Zázvor klobásy Česká snídaně Řízek Žebírka Bažant na slanině Borůvky Bábovka Citrony Halušky Jelení kýta Koprová omáčka Kvalita potravin Léto Maliny O vůni šunky z komína Pečená husa Pečivo Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tatarský biftek Telecí Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřové výpečky Vepřový guláš Čočka Škvarky Štrůdl (závin) špíz Banánový desert Bezinky Boršč Bramboračka Bramboračka nakyselo Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí polévka Hroznové víno Humor Jablka Jablkové řezy Jelení guláš Jelení medailonky Kančí hřbet s brusinkami Kančí ragů Kančí steaky Katův šleh Kváskový chleba Květák Legrace Limonáda Losos Meruňky Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Paštika Pečená kotleta Pizza Prevence Pstruh na másle Racionální strava Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Roštěná Smetanové brambory s nivou Treska Tvaroh Velikonoční beránek Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta bylinky dančí guláš karlovarský knedlík křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Báč Capensis (mořská štika) Cmunda Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard Hamburger Houskové knedlíky Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hranolky Hruška Husa Italská snídaně Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jogurt Játra na slanině Kachna pečená Kančí plec Kančí svíčková Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Lečo Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Med Mojito Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smažené kuře Smetana Srnčí hřbet Srnčí plátky Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová krkovice Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelňačka Znojemská roštěná Závislost pomazánka staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Cuketa Dobromysl obecná Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Ham and Eggs Harule Haše Historie Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Játra Játra na sádle Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec na smetaně Kančí výpečky Kančí řízky Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí nudličky Květy Kynuté knedlíky Life at Google Litina Londýn Loupáčky Lovecké právo Luncheon Meat Majoránka Marcipán Marmeláda Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Penízovka sametonohá Pečená divoká kachna Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vařené brambory Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Šnečci s tvarohem Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.