Rady a tipy do kuchyně. Jak na to, aby se vám povedlo dobré jídlo! Kuchařské vychytávky. Babiččin chutný štrůdl!

Írán - Shiraz prodej nádobí ruční výroba  (konvice)
Rady a triky do kuchyně

Sendvičovač  Aby se roztavený sýr nepřichytával k sendvičovači, utrhneme kus pečícího papíru, přeložíme a vložíme do přístroje; okraje by měly přečnívat.
Chleby vkládáme mezi papír. Tousty jsou zlatavé - a nic se nepřipeče!

Paprika v guláši  Aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla, a přitom abychom ji nemuseli přidávat až na konci: Když osmažíme pokrájenou cibulku dohněda, přihodíme papriku a po pár vteřinách zarestování přidáme zhruba lžíci octa. Ten se během vaření úplně odpaří, takže nic není kyselé, ale zároveň si paprika zachová krásně červenou barvu.

Báječná bramborová kaše  Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a mírně zamíchejte, aby se ponořily do vody.
Vařte ještě asi dvě minuty, pak slijte jen polovinu vody a všechno zpracujte ponorným mixérem. Poté přimíchejte pouze tenký plátek másla a zhruba půl deci až deci mléka; záleží na tom, jak hustou kaši chcete.
Výsledná chuť je vynikající!

Ideální vejce na plnění nebo obložené chlebíčky  Často se stává, že žloutek zůstal blízko skořápky. V tom místě vznikla příliš tenká vrstva vařeného bílku, při plnění se pak trhá a vejce nejsou tak pěkná.
Jak zařídit, aby žloutek seděl pěkně uprostřed, pravidelně obklopený bílkem. Je to jednoduché : stačí myslet dopředu a dát vejce čtyřiadvacet hodin před plánovaným vařením natvrdo do lednice - zavřené v papírovém obalu, zajištěném gumičkami a postaveném na bok.

Medové rady Pokud používáte med při vaření a pečení, ztrácíte většinu jeho látek prospěšných zdraví - ty se totiž teplem ničí. Jestli chcete konzumovat med se všemi ,plus´, přidávejte ho až do částečně vychladlého jídla nebo čaje.
Další osvědčený tip : přidáte-li více medu do kynutého těsta, bude sice hutné, hůř se zpracovává, chutná ale přímo báječně!
Pokud med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázní, a je zase tekutý. Pozor na krásně tekuté barevné medy - bývají ředěné cukrovým sirupem a vodou.

Jak lehce oloupat česnek Když dáme stroužky na pár vteřin do mikrovlnky (záleží na výkonu, je třeba vyzkoušet), snadno z nich stáhneme slupku.
Navíc česnek změkne a přes lis se pak protlačí jako po másle.

Zbyla vám šlehačka? Zmrazte si ji na později! Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a na něj naporcujte šlehačku (buď vytvořte pomocí cukrářského sáčku úhledné tvary, nebo prostě jenom navršte lžící kopečky).
Vložte do mrazáku. Až šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčků či plastové krabičky vhodné do mrazáku.
Mražené smetanové ,pusinky' jsou výborné třeba do kávy nebo horké čokolády.

Dobře naložené maso Maso dáme do mikrotenového sáčku, zalijeme marinádou, pevně uzavřeme
a promačkáme. Uložíme do lednice, několikrát prohněteme a obrátíme.
Maso je rovnoměrně naložené a my nenašpiníme nádobí.
Jen pozor na ostré kosti!

Na sýr s lisem na česnek Jak nastrouhat například do bešamelové omáčky malé množství nivy nebo jiného sýra, aniž ,zapatláme' celé struhadlo ?
Stačí sýr jednoduše protlačit přes lis na česnek.

Jak zahustit vypečenou šťávu z masa ? Uhněteme z kousku másla a hladké mouky kuličku a pak ji necháme rozpustit v horké šťávě z dušeného nebo pečeného masa.
Výsledek - zahuštěná šťáva bez hrudek, navíc zjemněná máslem.

Aby se nepřichytla drůbež při pečení Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně nebo jiné drůbeži před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložit na místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

Bramboráky zdravěji Jak na to? Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř).
Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku hmoty,
která se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové.
Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť!
Po vyjmutí z trouby placky vydatně potřete rozpuštěným máslem.

Těsto se nelepí...Jak úspěšně vyválet křehké těsto? Aby se nezteplalo a nezačalo se nepříjemně lepit, v některých zemích existuje speciální váleček, který se dá naplnit studenou vodou.
U nás se nic takového neprodává - ale řešení existuje.
Hladkou skleněnou láhev naplníme ledovou vodou, uzavřeme špuntem
a můžeme vesele válet.

Mletí máku ,,Mletí v mlýnku a jeho následné čištění - to je pěkná dřina.
Když místo toho použijete elektrický mlýnek na kávu, máte to bez práce.
Přidejte lžičku krystal cukru a mák. Mák se umele krásně do jemna.

Hladký řez dortu Piškotový dort velmi snadno rozkrájíte na pláty pomocí nitě.
Otočte ji kolem korpusu, překřižte konce (jako když krájíte nití knedlík)
a zatáhněte.

Šikovný trychtýř Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem jako trychtýř.
Díky tomu zůstane všechno čisté - sklenice i okolí.
Odpadá také mytí a skladování trychtýře.

Čokoládové lístečky ,,Ráda pečete moučníky a při jejich zdobení byste chtěla čokoládové lístky, které vypadají jako ,živé."?
Jednu stranu jedlého listu, například růže nebo jahody, potřete rovnoměrně čokoládou, tu nechte ztvrdnout a list pak opatrně stáhněte.
Získáme tak krásné čokoládové lístky."

Rovnoměrné upečení dortu Pokud vidíme, že se nám dort během pečení uprostřed příliš zvedá,
opravíme ho - vpíchneme do něj trubičku makaronu.
Pára jím unikne a korpus se zaručeně srovná.

Olivy s kořením ,,Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat.
V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme :
několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli
a promícháme. Vrátíme do původních sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu.
Velmi chutné.

Oživovací kůra pro brambory Okoralé brambůrky budou zase jako čerstvé díky mikrovlnce.
Asi pět deka brambůrku rozprostřete na talíř z varného skla a minutu ,mikrovlňte" na vysoký výkon. Před podáváním je nechte zchladnout na pokojovou teplotu na dvojité vrstvě papírových utěrek.

S jehlicí na drůbež Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct - přivedou teplo do středu masa.

Loupání rajčat  Když potřebujeme oloupat celá rajčata nebo ovoce s peckami,
spaříme je horkou vodou, vezmeme bavlněnou utěrku a jemně je v ní odrhneme. Jde to spolehlivěji než nožem.

Čistá práce při lisování česneku  Do ručního lisu vložíme NEOLOUPANÝ stroužek česneku a zmáčkneme lis. Otvory se protlačí jen čistý česnek, slupka zůstane uvnitř.
Po otevření lisu ji lehce odstraníte rovnou i s vlákny, která jinak při lisování loupaného česneku zanesou drobné otvory.
Odpadne tak náročné a zdlouhavé čištění lisu.

Poleva bez trhlin   Aby Vám při krájení dortu nepopraskala citrónová nebo čokoládová poleva, namočte nůž do horké vody a pak teprve krájejte.

Bez popálenin u palačinek  Aby byly palačinky ve francouzském stylu krásně vláčné, použijeme následující trik. Díky němu si nepopálíte prsty a na pánev se dostane jen tolik tuku, kolik je třeba. Před smažením odlijte trochu oleje do misky, omyjte menší brambor (slupka může zůstat) a rozkrojte ho napůl.
Půlku bramboru napíchněte na vidličku rovnou plochou dolů, namočte
v misce s olejem a vytřete jim rozpálenou pánev.
Po usmažení všech palačinek ,mašlovačku´ jednoduše vyhodíte.

Aby maso bylo křehké  Maso bohužel málokdy koupíme dostatečně odleželé a proto bývá tuhé, i když pochází z mladších zvířat. Vaření hovězího masa můžeme urychlit
tím, že do vody přidáme lžičku tuzemského rumu.
I to nejtvrdší maso potom změkne, aniž by v něm lihovina zanechala nežádoucí příchuť.

Kostkované víno   Zbytky vína si můžete schovat na vaření. A to tak, že víno nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit. Kostky pak vyjmeme, nasypeme do sáčku
a uchovávám v mrazáku.
Použijeme je třeba při přípravě vařeného červeného zelí, nebo všude tam, kde je třeba víno a nemáme zrovna otevřenou láhev.

Odstranění skořápek vajec natvrdo   Jak jednoduše oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly.
Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme.
Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.

Vyzrajte na česnek  Do některých jídel je lepší česnek jenom nasekat. Při téhle úpravě se ale
s oblibou lepí na prsty i nůž, takže to pro mnohé z nás není dvakrát příjemná činnost.
Když česnek napřed pokapeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem bez pachuti, při sekání se vazkou tekutinou postupně pokryje a už nehrozí, že by se lepil.

Ani drobek čokolády nazmar  Abychom se vyhnuli nepohodlnému krájení čokolády do pečiva,
Necháme tabulku dokonalou vychladit v původním obalu.
Na podložce ji, stále zabalenou, opatrně roztlučeme paličkou na maso. Hmatem zkontrolujeme, jestli někde nezůstal větší kus, pak otevřeme obal. Drobty čokolády se nerozmažou po prkénku ani po rukou.

Dobře zmrazená petrželka  Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto : Svazeček celých stonků propereme ve vodě, ocákáme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku.
Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky.


Babiččin chutný štrúdl   

1. Strouhanku za stálého míchání opražíme na másle s krystalovým cukrem, až zezlátne a z cukru jsou karamelové kousky.
Necháme vychladnout a těsto posypeme bez pomazání máslem.
Štrůdlu dodá fantastickou vůni.
2. V zásobách je dobré mít stále rozinky v rumu a ořechy v medu.
Štrůdl sladíme prakticky jen medem z ořechů.
 3. Na zadělání těsta používáme sádlo - dodá mu větší vláčnost.

Zdroj: sociální sítě



RUBRIKY a MENU - tady jsou RECEPTY co hledáte...co budeme vařit dnes?

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Myslivecká kuchařka Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Jahody Kysané zelí Jíme zdravě Uzené maso Zelenina knedlíky Rady a tipy Vánoční Česká kuchařka Fotografie Guláš Když vaří a servírují chlapi! Cukroví Kachna Koláč Ovoce Pochoutky z brambor Rýže Zdraví Bramboráčky Domácí koláče Kotlety Koření Menu Rajčata Salát Snídaně Kančí guláš Marinování Ryby Zvěřinová kuchařka sýr vepřová panenka Česnek Školní kuchyně Bažant pečený Hlíva Jak na to Kančí kýta Krkovička Mleté maso Oběd Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Srnčí kýta Vejce Zavařování Šípková omáčka ke zvěřině Buchty Bůček Cibule Fazole Palačinky Paštika Těstoviny Vepřová kýta gril hříbky Řízek Žampiony Domácí chleba Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Koblihy Na houbách Omáčka Pivo Smažená zelenina Stolování a etiketa Vánočka Beef Wellington Bezmasá jídla Jablkové řezy Jelení kýta Kachna pečená Karbanátek Kvalita potravin Malinový dort Pečená husa Pečené brambory Segedinský guláš Svíčková na smetaně Vepřová krkovice Večeře Zvěřinová Paštika Zázvor dančí guláš klobásy Česká snídaně Štrůdl (závin) Žebírka Bažant na slanině Brusinková omáčka Bábovka Citrony Halušky Houskové knedlíky Hroznové víno Jablka Jelení medailonky Kančí ragů Koprová omáčka Léto O vůni šunky z komína Pečivo Rajská omáčka Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Tatarský biftek Telecí Tlačenka Tvaroh Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš bylinky karlovarský knedlík pomazánka Čočka Škvarky špíz Banánový desert Bezinky Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Capensis (mořská štika) Celer recepty Chilli Cmunda DANČÍ Domácí Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí guláš Hovězí polévka Hranolky Humor Jelení guláš Játra Kančí hřbet s brusinkami Kančí steaky Katův šleh Kuchyně Kuřecí nugetky Kváskový chleba Květák Legrace Lečo Limonáda Losos Maliny Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Mrkev Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pizza Pražský flamendr Prevence Pstruh na másle Racionální strava Recepty na míchané nápoje a koktejly Risotto Roštěná Rum Smažené kuře Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Srnčí plátky Treska Vdolky Velikonoční beránek Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Bramborové knedlíky Bramborový guláš Báč Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard HRNEČKU VAŘ Hamburger Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hruška Husa Italská snídaně JELENÍ HŘBET Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jezevec Jogurt Játra na slanině Játra na sádle Kančí maso na šípkové omáčce Kančí plec Kančí svíčková Kančí výpečky Kančí řízky Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lovecká paštika Lovecké právo Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Marmeláda Med Meruňky Mojito Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Rizoto Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smetana Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vařené brambory Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Vtipy Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelí Zelňačka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Ředkvičkový salát Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy #Maggi Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Brazilská snídaně Brynza Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Corse Cuketa DIETA Dančí plec Degustace Divočák s cibulí Dobromysl obecná Dobré jídlo Domov Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Gyros Ham and Eggs Harule Haše Historie Hlad Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Husí kaldoun Iced tea Italská placka JELEN Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jalovec Jogurtové řízky Jáhly Kachna na divoko Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí na pivu Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec na smetaně Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Korsika Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kořenová zelenina cibule česnek sůl cukr olej jezevčí maso špek koření na divočinu Kořeněné slané tyčinky Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kvasnice Květy Kynuté knedlíky Libeček Life at Google Litina Londýn Loupáčky Luncheon Meat Madarský guláš Majoránka Marcipán Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Medvěd Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná NUTRIE Na česneku a cibuli Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Pagáčky Pampeliškový med Parmazán Penízovka sametonohá Pesto Pečený čaj Plzeň 12° Pohádka Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Prejt Proso Pstruh po mlynářsku Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Recepty sociální sítě Refluxní choroba jícnu Remoska Rostbeef Rozinky Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Vajíčka a šunka Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zeleninové placičky Zelňáky Zmrzlina Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Červené zelí Česnekové trojhránky Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Škodná Škubánky Šnečci s tvarohem Špekové knedlíky Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Oblíbené příspěvky