Kvalita potravin Made in Česko

 Zdánlivě jednoduchá odpověď skrývá past na "bludičku"!....... 
Made in Česko - tohle by mohlo zajímat každého občana ČR...


Správně. Kvalita našeho jídla je bídná. Jsme to co jíme, jak se praví na webu...a je to tak. Ovšem vše co si dále přečtete podrobte vašemu rozumu. Často jsou tato sdělení prostřednictvím sociálních sítí hoax a manipulace různých skupin proti všemu.

Velmi šikovně nastrčené zneklidnění lidí, hlavně prostých (geeky nazývané ovcemi) Ano. Čtěte.
Cituji:
Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo,odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina.
Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. "To musíte volat do Rakouska, výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod", říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery Informoval v listopadu loňského roku.

Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák. Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern Unilever. V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí.

Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů. Týdeník Ekonom se zajímal, odkud k nám míří například Hera, Tradiční surovina pro vánoční cukroví. Místem výroby jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru Martina Janebová. Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu
Nestlé.
Konkrétně Oplatka Delissa.
Fotografie autora Írán - Abyaneh
Tajné informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady. Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější
kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová.

Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko.
Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě. Zákazníci v supermarketech si těchto přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU.
Navíc řadě spotřebitelů je možná ukradené, kde se co vyrábí.
Jedno by jim to ale být nemělo.

Z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě Výroby na obalech povinně zveřejňovaly. Klamání spotřebitele? Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod značkou >Sedlčanský Hermelín< je další ze stálic českých ledniček.
Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska. Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko.
Bez úspěchu.
Výrobce přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes ale částečně vyrábí I některé sýry Lučina, další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v tom ale není sama.

Konkurenční Francouzský koncern Bel, který od roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů - chlubících se více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v Michalovcích.
České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu.
Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl v roce 1998).

Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale i v Rusku, Bulharsku a Číně.
Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie, elektrospotřebičů ETA zase do Číny. Altruismus nečekejme.

Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny. Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a v roce 2013 přibude I Yeti. Čína je už pro Škodovku největším trhem. Letos by tam mělo být prodáno 180 tisíc vozů. Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech uvedl, že Škodovka bude zvažovat i dovoz levnějších čínských autodílů pro výrobu v Evropě. Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků...

UŽ VÍTE PROČ NAŠI OBČANÉ NEMAJÍ PRÁCI ? Konec citace.
Ale pozor, zdánlivě jednoduchá odpověď skrývá past na "bludičku"!

Zdroj: sociální sítě facebook skupina Kvalita potravin

Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Báč Banánový desert banánový palačinkový dort bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Bůček Buchtičky s krémem Buchty bylinky Camembert Candát na másle Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cuketa Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká kuchařka Česká snídaně Česnečka Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík Čufty dančí guláš dechánek Dobromysl obecná Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Dort Dršťková Dýně Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Fazole Ferdinandův špíz Filé Flank steak Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí gril Grilované koleno Guláš Guláš staré rančerky Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Harule Haše Hermelin Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí svíčková Hranolky Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Chlupaté knedlíky Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to Játra Játra na sádle Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jíme zdravě Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kachna pečená Kakaové řezy Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec Kančí plec na smetaně Kančí ragů Kančí řízky Kančí steaky Kančí svíčková Kančí výpečky karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek Karbanátky s nivou a bramborová kaše karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy Knedlíčky masové knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kotlety Krkovička Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí maso Kuřecí nudličky Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Kvalita potravin Kváskový chleba Květák Květy Kynuté knedlíky Kysané zelí Langoše Lečo Legrace Léto Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Luncheon Meat Maďarský vepřový perkelt s bramborem Majoránka Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Marmeláda Maso směs Masové kuličky Máta peprná Mazanec Med Medové perníčky Medovec Menu Meruňky Mexické jídlo Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Muflon na divoko Mufloní guláš Myslivecká kuchařka Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečivo Penízovka sametonohá Pivo Pizza Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Pudinkáče Punč Pyré Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Ražniči Recepty Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec Rozinky Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná bramborová kaše sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smažená zelenina Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Smrkový med Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí kýta Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Staročeský kuba Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Strapačky Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tříbarevný tvarohový koláč Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Utopenci Uzené maso Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valašské frgále Valentýnské speciality Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční tvaroháč Vařené brambory Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Vejce benedikt Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové kostky Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Větrníky Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy Vosí hnízda Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zadělávané zelí Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové Žloutkové řezy Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.