Francouzské Confit de canard

Duck_cherry_vinegar_sauce_canard

Konfitování, přesněji nakládání kachního nebo husího masa ve vlastní šťávě s bylinkami kořením a solí,
s následným pomalým dušením v tuku. Používá se samozřejmě tuk kachní a nebo husí. Tato metoda ůpravy pokrmů patří k jihozápadní části Francie stejně neodmyslitelně jako sklenka dobrého červeného vína. Kdo měl možnost konfit ochutnat, nediví se.

Maso upravené podle tradičních receptur vydrží roky aniž by se skladování jakkoli projevilo na jeho kvalitě a navíc skvěle chutná. Dopřát si ho můžeme buď samotné, nebo ho můžeme přidat spolu s dalšími surovinami do jiných specialit francouzské kuchyně, například cassouletu nebo garbure.

Suroviny: 1 celá kachna, případně 8 kachních stehen (protože sama o sobě nejsou moc tučná, vyplatí se ke konfitování použít husí sádlo: cca 1,5 kg), 8 polévkových lžic hrubé mořské soli, 12 bobkových listů, 8 snítek tymiánu, 20 kuliček jalovce, 5 kousků hřebíčku a pepř

Tip: Kachní srdíčka upravená obdobně jako konfit jsou po ohřátí (tentokrát bez tuku) chutným společníkem listových salátů. Použít můžete třeba rolo, polníček nebo ledový salát. Pokud pokrm ozdobíte česnekovými krutony a přelijete ho dresingovou zálivkou z dijónské nebo francouzské hrubozrnné hořčice, rozhodně nebudete litovat.

Kachnu zbavenou drobů opláchneme, rozčtvrtíme a zbavíme sádla i bílých částí (obojí dáme stranou). Koření: pepř, bobkový list, hřebíček a jalovec, rozdrtíme v hmoždíři a promícháme s mořskou solí. Čtvrtky kachny důkladně potřeme česnekem a spolu s tymiánem naskládáme do větší skleněné nádoby. Maso ještě pokryjeme shora vrstvou koření smíchanou se solí a poté ho uložíme na den ale i na týden do lednice. Druhý den kachní maso buď podusíme v tuku a nebo upečeme.

Pokud se rozhodneme pro dušení, postup je následující:
Sádlo odstraněné z kachny nejdříve rozpustíme ve velkém hrnci, samozřejmě ho bude málo a tak se přidává ještě kachní nebo husí sádlo koupené. Přidáme maso naložené v koření a na mírném ohni ho zhruba 2 - 7 – a nebo i 12 hodin podusíme (maso by mělo být po celou dobu ponořené v sádle). Teplota při 2 hod mírně nad 100 st. C. Při 7 a 12 hod (tradiční metoda) pouze necháme táhnout při 85-90 st C.). Nakonec maso vykostíme (ale není to nutné stehýnka se pravidelně nevykošťovala), naskládáme ve vrstvách do předehřátých sklenic s patentním uzávěrem, zalijeme vařicím kachním sádlem a uzavřeme víčkem. Sklenice se ještě jednou zahřejí na cca 90 st.C na 20 min.. Necháme vychladnout a uložíme na chladné temné místo.

Druhá varianta: troubu předehřejeme na 180°C. Maso mezitím poklademe na dno pekáče tak, aby vytvořilo souvislou vrstvu. Vše pokryjeme silnou vrstvou sádla, pekáč vložíme do trouby a pečeme zhruba jednu hodinu. Poté teplotu snížíme na 150°C a pokračujeme v pečení další dvě hodiny. Maso podle potřeby poléváme výpekem. Po upečení ještě horké maso rozdělíme do sklenic spolu s několika bobkovými listy, tymiánem a kuličkami jalovce. Výpek přecedíme přes síto do džbánu a přelijeme jím maso tak, aby v sádle „plavalo“. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme vystydnout. Takto připravený konfit vydrží v lednici i několik týdnů. Pokud použijeme zavařovací sklenice a sterilizaci, přečká konfit bez problémů i několik let.

U dlohodobého uskladnění je zapotřebí si uvědomit, že sterilizace u masných výrobků je nedostatečná. Zde se musí alespoň použít tzv. Tyndalizace. To je opakovaná sterilizace při 90 st. C za 24-48 hod. po první na 20 min. Je to způsobeno tím, že spory bakterií se bezpečně zničí pouze v kyselém prostředí při teplotách do 100 st. C. A to v případě masa neplatí, tam je prostředí neutrální případně až mírně zásadité.
-
Ingredience:

8 větších kachních stehen
2kg kachního nebo husího sádla
Lístky otrhané z 1 menší hrsti čerstvého rozmarýnu
10 čerstvých bobkových listů
1 lžíce suchých kuliček jalovce
1 lžíce celého pepře
Na marinádu:
8 lžíc hrubé mořské soli
Lístky otrhané z 1 menší hrsti čerstvého tymiánu
10 čerstvých bobkových listů
1 menší hrst suchých kuliček jalovce
kůra ze dvou pomerančů (bio)
Postup:
V hmoždíři rozdrťte ingredience na marinádu, potřete touto směsí kachní stehna a nechte přes noc marinovat.
Vyhřejte troubu na 170°C
Ze stehen setřete marinádu a vložte je do pekáče tak velkého, aby se tam akorát stěsnaly
Přilejte sádlo
Pekáč vložte do trouby a pečte dvě hodiny, občas stehna přelijte tukem, až je kůže upečená krásně do křupava
Pět minut před dopečením přidejte rozmarýn, bobkový list, kuličky jalovce a pepře

Tip: stehna můžete uchovat na dobu až dva měsíce. Dejte je do vypařené zavařovací sklenice, zalejte sádlem z pekáče a dejte do lednice. Když na ně dostanete chuť, vytáhněte je, dejte na pekáč do trouby na 250°C a nechte asi 20 minut propéct, kůže bude zase krásně křupavá a maso jemňoučké, že bude samo odpadávat od kosti.

RUBRIKY a MENU - tady jsou RECEPTY co hledáte...co budeme vařit dnes?

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Myslivecká kuchařka Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Jahody Kysané zelí Jíme zdravě Uzené maso Zelenina knedlíky Rady a tipy Vánoční Česká kuchařka Fotografie Guláš Když vaří a servírují chlapi! Cukroví Kachna Koláč Ovoce Pochoutky z brambor Rýže Zdraví Bramboráčky Domácí koláče Kotlety Koření Menu Rajčata Salát Snídaně Kančí guláš Marinování Ryby Zvěřinová kuchařka sýr vepřová panenka Česnek Školní kuchyně Bažant pečený Hlíva Jak na to Kančí kýta Krkovička Mleté maso Oběd Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Srnčí kýta Vejce Zavařování Šípková omáčka ke zvěřině Buchty Bůček Cibule Fazole Palačinky Paštika Těstoviny Vepřová kýta gril hříbky Řízek Žampiony Domácí chleba Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Koblihy Na houbách Omáčka Pivo Smažená zelenina Stolování a etiketa Vánočka Beef Wellington Bezmasá jídla Jablkové řezy Jelení kýta Kachna pečená Karbanátek Kvalita potravin Malinový dort Pečená husa Pečené brambory Segedinský guláš Svíčková na smetaně Vepřová krkovice Večeře Zvěřinová Paštika Zázvor dančí guláš klobásy Česká snídaně Štrůdl (závin) Žebírka Bažant na slanině Brusinková omáčka Bábovka Citrony Halušky Houskové knedlíky Hroznové víno Jablka Jelení medailonky Kančí ragů Koprová omáčka Léto O vůni šunky z komína Pečivo Rajská omáčka Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Tatarský biftek Telecí Tlačenka Tvaroh Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš bylinky karlovarský knedlík pomazánka Čočka Škvarky špíz Banánový desert Bezinky Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Capensis (mořská štika) Celer recepty Chilli Cmunda DANČÍ Domácí Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí guláš Hovězí polévka Hranolky Humor Jelení guláš Játra Kančí hřbet s brusinkami Kančí steaky Katův šleh Kuchyně Kuřecí nugetky Kváskový chleba Květák Legrace Lečo Limonáda Losos Maliny Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Mrkev Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pizza Pražský flamendr Prevence Pstruh na másle Racionální strava Recepty na míchané nápoje a koktejly Risotto Roštěná Rum Smažené kuře Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Srnčí plátky Treska Vdolky Velikonoční beránek Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Bramborové knedlíky Bramborový guláš Báč Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard HRNEČKU VAŘ Hamburger Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hruška Husa Italská snídaně JELENÍ HŘBET Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jezevec Jogurt Játra na slanině Játra na sádle Kančí maso na šípkové omáčce Kančí plec Kančí svíčková Kančí výpečky Kančí řízky Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lovecká paštika Lovecké právo Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Marmeláda Med Meruňky Mojito Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Rizoto Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smetana Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vařené brambory Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Vtipy Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelí Zelňačka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Ředkvičkový salát Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy #Maggi Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Brazilská snídaně Brynza Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Corse Cuketa DIETA Dančí plec Degustace Divočák s cibulí Dobromysl obecná Dobré jídlo Domov Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Gyros Ham and Eggs Harule Haše Historie Hlad Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Husí kaldoun Iced tea Italská placka JELEN Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jalovec Jogurtové řízky Jáhly Kachna na divoko Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí na pivu Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec na smetaně Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Korsika Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kořenová zelenina cibule česnek sůl cukr olej jezevčí maso špek koření na divočinu Kořeněné slané tyčinky Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kvasnice Květy Kynuté knedlíky Libeček Life at Google Litina Londýn Loupáčky Luncheon Meat Madarský guláš Majoránka Marcipán Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Medvěd Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná NUTRIE Na česneku a cibuli Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Pagáčky Pampeliškový med Parmazán Penízovka sametonohá Pesto Pečený čaj Plzeň 12° Pohádka Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Prejt Proso Pstruh po mlynářsku Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Recepty sociální sítě Refluxní choroba jícnu Remoska Rostbeef Rozinky Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Vajíčka a šunka Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zeleninové placičky Zelňáky Zmrzlina Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Červené zelí Česnekové trojhránky Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Škodná Škubánky Šnečci s tvarohem Špekové knedlíky Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Oblíbené příspěvky