Celer zlepšuje trávení a je podpůrným prostředkem při léčbě i prevenci. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou.

Celer s natí
Celer je známou kuchyňskou zeleninou, kořením, které si  přidáváme do jídla.
Celer, který známe a používáme dnes, se vyvinul z rostliny běžně rostoucí v Evropě na mokřinách, především v blízkosti moře. Divoký celer se už ve starověku používal jako lék. I když má hořkou chuť, Římané jím ochucovali jídla. Byl pro ně však také synonymem smrti a neštěstí, takže z jeho listů vyráběli věnce. Současně se ale už ve středověku věřilo, že celer zahání melancholii a zlepšuje náladu. O rostlině se tradovalo, že oplývá magickými silami. Její konzumace měla totiž zajistit početí syna.
 Ostatně i dnes je celer považován za mužské afrodiziakum.
V 17. století se italským pěstitelům podařilo vyšlechtit nové odrůdy a především odstranit hořkost divoce rostoucího celeru. Díky tomu získal své dodnes uznávané a výsadní místo v mnoha kuchyních světa.

Celer se v kuchyni i jako léčivka používá celý. Jeho listy i bulva dodávají typickou příchuť polévkám i salátům. Někde je přidávají i do vařených brambor, omelet, pokrmů z vajec, do omáček a jídel z mletého masa. Usušené listy spolu s rozdrcenými semeny a solí jsou součástí různých grilovacích a dochucovacích směsí. Semena se používají v potravinářském průmyslu při výrobě nakládané zeleniny, rajčatové šťávy a kečupu. Skandinávci a Rusové je rovněž přidávají do polévek a omáček, někde jimi také posypávají chléb.

Bulvu celeru lze použít v syrovém stavu především k přípravě chutných, ale hlavně zdravých pomazánek a salátů. Z kořene a čerstvých listů se dá získat zdravá šťáva. Drť ze sušené natě a kořene se přidává i k dochucení nápojů na bázi rajské šťávy, je neodmyslitelnou součástí alkoholického drinku známého jako  Krvavá Mary, kterému právě celer dodává plnou a pikantní chuť.
Konzumace celeru prospívá zdravým i nemocným. V syrovém stavu - použitý v salátech a pomazánkách - je vhodným prostředkem zdravotní prevence. Obsahuje totiž celý komplex vitaminů skupiny B v ideálně vyváženém poměru. Má výrazné močopudné účinky, čehož se využívá u nemocí, jako je dna, revmatismus, ale i při snižování tělesné hmotnosti.

     Celer zlepšuje trávení a je podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny, podobně jako červená řepa. Umleté anebo rozdrcené semeno lze používat místo soli na ochucování jídel u neslané diety. Dodnes se využívá i jako mužské afrodiziakum. Přestože má silné účinky, je neškodnou rostlinou. Při běžné konzumaci nehrozí problémy z předávkování. Ale i tak není vhodné přehánět to s čerstvou šťávou, která může podráždit ledviny. Pití celerové šťávy se nedoporučuje v těhotenství.

     Podle bylinkářů celer pomáhá proti astmatu a používají jej také k léčbě nemocných jater, při zánětu průdušek, horečkách a nadýmání.
    Celerová nať je nejvoňavější - a také nejvhodnější k použití v kuchyni - čerstvě natrhaná. Zásobu si však můžeme přichystat i na zimu. Postačí, když zdravé a silné stonky opláchneme a usušíme zavěšené na vzduchu a ve stínu tak, aby se uchovala zdravá zelená barva natě, která je v jídlech aromatičtější než celerová nať uchovávaná v mrazničce.
     Celer je dvouletá rostlina dosahující výšky až kolem jednoho metru. Daří se mu v chladnějším, vlhkém prostředí, přičemž upřednostňuje písčitou půdu. Jeho nadzemní část tvoří tmavě zelené mohutné listy, které vyrůstají na silných, rozvětvených a hranatých stoncích. V prvním roce se celer sbírá jako zelenina, ve druhém se dají z okolíků (po jejich vysušení) vytlouct semena. Charakteristické je pro ně výrazné celerové aroma nahořklé chuti, která připomíná vůni směsi muškátového oříšku a petržele.

Zdravý zimní salát
K lehké večeři je ideální velmi chutný, zdravý a posilující celerový salát, který podáváme s čerstvým pečivem nebo jako pomazánku na topinky. Stačí, když na jemné nudličky nastrouháme očištěnou malou bulvu celeru a dvě tři jablka. Směs zalijeme bílým jogurtem, dochutíme medem a dozdobíme posekanými vlašskými ořechy.

Salát je nenáročný na přípravu, chutná i dětem, které nad zdravou zeleninou obvykle ohrnují nos. Zavděčit se jím můžeme i těm, kdo nedokážou vyškrtnout ze svého jídelníčku maso - v tom případě salát navrstvíme na plátky šunky, stočíme a máme efektní, ale především chutný a zdravý předkrm nebo i lehkou večeři.


Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Domácí kuchyně Vepřové Co budeme vařit dnes? Zvěřina Recepty Kuřecí maso Domácí jídlo Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Myslivecká kuchařka Jahody Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Uzené maso Polévky Jíme zdravě Rady a tipy Kysané zelí Ovoce Koláč Pochoutky z brambor Cukroví Domácí koláče Guláš Když vaří a servírují chlapi! Kotlety Snídaně Zdraví Zelenina knedlíky Fotografie Kachna Menu Vánoční sýr vepřová panenka Školní kuchyně Bramboráčky Hlíva Koření Mleté maso Rajčata Ryby Rýže Salát Zavařování Cibule Fazole Kančí guláš Kančí kýta Marinování Oběd Palačinky Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Těstoviny Vejce Vepřová kýta gril hříbky Bažant pečený Buchty Dort Houbová omáčka Hovězí svíčková Jak na to Koblihy Krkovička Na houbách Pivo Smažená zelenina Srnčí kýta Česká kuchařka Česnek Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony Beef Wellington Bezmasá jídla Bůček Domácí chleba Houbové speciality Karbanátek Malinový dort Pečené brambory Segedinský guláš Stolování a etiketa Večeře Vánočka Zázvor klobásy Česká snídaně Řízek Žebírka Bažant na slanině Borůvky Bábovka Citrony Halušky Jelení kýta Koprová omáčka Kvalita potravin Léto Maliny O vůni šunky z komína Pečená husa Pečivo Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tatarský biftek Telecí Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřové výpečky Vepřový guláš Čočka Škvarky Štrůdl (závin) špíz Banánový desert Bezinky Boršč Bramboračka Bramboračka nakyselo Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí polévka Hroznové víno Humor Jablka Jablkové řezy Jelení guláš Jelení medailonky Kančí hřbet s brusinkami Kančí ragů Kančí steaky Katův šleh Kváskový chleba Květák Legrace Limonáda Losos Meruňky Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Paštika Pečená kotleta Pizza Prevence Pstruh na másle Racionální strava Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Roštěná Smetanové brambory s nivou Treska Tvaroh Velikonoční beránek Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta bylinky dančí guláš karlovarský knedlík křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Báč Capensis (mořská štika) Cmunda Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard Hamburger Houskové knedlíky Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hranolky Hruška Husa Italská snídaně Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jogurt Játra na slanině Kachna pečená Kančí plec Kančí svíčková Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí nugetky Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Lečo Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Med Mojito Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smažené kuře Smetana Srnčí hřbet Srnčí plátky Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová krkovice Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelňačka Znojemská roštěná Závislost pomazánka staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Cuketa Dobromysl obecná Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Ham and Eggs Harule Haše Historie Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Játra Játra na sádle Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec na smetaně Kančí výpečky Kančí řízky Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Květy Kynuté knedlíky Life at Google Litina Londýn Loupáčky Lovecké právo Luncheon Meat Majoránka Marcipán Marmeláda Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Penízovka sametonohá Pečená divoká kachna Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Utopenci Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vařené brambory Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Šnečci s tvarohem Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.