Černý bez bezinky

"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. V minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

  Plody bezu jsou černé kulaté peckovice a šťáva lisovaná...  
Pro naše recepty máme zájem hlavně o plody a květy. Ty kvetou v bohatých soukvětích v červnu a červenci. Mají žlutavou barvu – někdy bílou, někdy odstín slonovinové kosti. V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma. Soukvětí je chocholkovatý mnohoramenný „vrcholík“. Lidé ho obalovali a smažili podobně jako květák - pochutina se nazývá kosmatice. Květy obsahují glykozidy, aromatické oleje, tříslovinu, slizovité látky a některé kyseliny. Odvar ze sušených květů je močopudný a podporující pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Z květů se kvašením dá připravit osvěžující limonáda. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíván jako chuťové korigens.

Plody bezu jsou černé kulaté peckovice a šťáva lisovaná z plodů se dlouho používala na barvení látky i jako potravinářské barvivo, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu. Plody obsahují i organické kyseliny, cukr a vitamíny A a C, celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Plody jsou i vyhledávanou potravou některých ptáků, kteří v trusu roznášejí nestrávená semínka po okolí a tím napomáhají rozšiřování rostliny. Bez dříve rozšiřovali i lidé, vysazovali ho ve svém okolí v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili že zahání dobytčí mor. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech, na rumištích a má rád půdu bohatou na dusík.

Roste jako keř se světle šedohnědou kůru a uvnitř bílou dření. Má lichozpeřené listy a drobné žlutobílé květy, které tvoří květenství chocholičnatých vrcholíků. Plodem jsou peckovice v době úplné zralosti černé.
Dobou květu je květen až červen. Květy obsahují silice, organické kyseliny, glykosidy jako rutin a sambunigrin, cholin, třísloviny, minerální látky a látky podobné hormonům.
Plody obsahují organické kyseliny, třísloviny, vitamín A, B, C, anthokyanová barviva a silice.
Někdy se také sbírá kůra a listy.
Květ se užívá pro své potopudné účinky v době nachlazení. Obsažený rutin působí dobře na cévní stěny a při onemocnění cév. Má také močopudné účinky.
Celkově má černý bez v lidovém léčitelství široké použití.
Podporuje vykašlávání, pocení, tvorbu mateřského mléka. Užívá se zevně při ekzémech.
Čaj z květů podáváme formou nálevu. Můžeme jej kombinovat s lipovým květem, mateřídouškou, dobromyslí, tužebníkem jilmovým a vřesem.

Plody působí jako účinné analgetikum při bolestech páteře a kloubů a zánětlivých projevech. Mírně snižují krevní tlak a působí projímavě.
Listy se používají k zábalům při revmatických bolestech a odstraňují nepříjemný tělesný pach.
Zábaly z listů se aplikují tak, že se listy rozválí válečkem a přiloží například na kolena, která se pak ovážou. Doba působení zábalu je asi 1-2 hodiny. Bez pomáhá odstranit vodu z kolena.
Výtažek z pupenů působí analgeticky, příznivě působí na cévní stěny, má protirevmatické působení. Někdy je vhodný i k léčbě ekzémů a kožních onemocnění. Odstraňuje nepříjemný tělesný pach.

Recepty z květů černého bezu

Bezinkový sirup

25 ks bezinkových květů
1 l vody
1 citrón
1 kg pískového cukru

Postup:
Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón (z chemicky ošetřeného okrájíme kůru a nepoužíváme). Povaříme a necháme 24 hodin vyluhovat. Pak přecedíme přes plátno, přidáme cukr a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým sirupem plníme sklenice, uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Sirupem si sladíme zvláště v době nemocí a nachlazení.

Bezinková šťáva
  kvetou v bohatých soukvětích v červnu...  

30 bezinkových květů
3 l vody
70 gr kyseliny citrónové
1,5 kg pískového cukru
1 l vody
kyselina sorbová

Postup:

Odměřenou vodu (3 l), převaříme s kyselinou citrónovou a necháme vychladnout. Přidáme květy a necháme 24 hodin vyluhovat. V 1 l vody převaříme cukr a do prochladlé cukernaté vody přecedíme vodu s kyselinou citrónovou a z vyluhovaných květů. Přidáme kyselinu sorbovou. Promícháme a plníme do lahví. Uložíme v temnu a chladu. Pijeme nejlépe ředěné s vodou, je to velice osvěžující nápoj obzvláště v létě.

Ocet z černého bezu

Sklenici s širokých hrdlem naplníme květy černého bezu a upěchujeme. Zalijeme kuchyňským octem, až nad květy, aby byly zcela potopeny. Tuto sklenici uložíme v chladu. Vydrží nám až do dalšího jara, kdy si vyrobíme nový.
Používáme jej na pohmožděniny, modřiny, oteklé kotníky i na bolavá kolena. Nejlépe ředěný s vodou 1:1. Plátno namočíme a přiložíme na bolavá místa.
To je zatím o černém bezu vše. Až dozrají bezinky v srpnu až září, pak se k černému bezu zase vrátíme.

RUBRIKY a MENU - tady jsou RECEPTY co hledáte...co budeme vařit dnes?

Domácí kuchyně Vepřové Zvěřina Co budeme vařit dnes? Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Myslivecká kuchařka Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Polévky Jahody Kysané zelí Jíme zdravě Uzené maso Zelenina knedlíky Rady a tipy Vánoční Česká kuchařka Fotografie Guláš Když vaří a servírují chlapi! Cukroví Kachna Koláč Ovoce Pochoutky z brambor Rýže Zdraví Bramboráčky Domácí koláče Kotlety Koření Menu Rajčata Salát Snídaně Kančí guláš Marinování Ryby Zvěřinová kuchařka sýr vepřová panenka Česnek Školní kuchyně Bažant pečený Hlíva Jak na to Kančí kýta Krkovička Mleté maso Oběd Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Srnčí kýta Vejce Zavařování Šípková omáčka ke zvěřině Buchty Bůček Cibule Fazole Palačinky Paštika Těstoviny Vepřová kýta gril hříbky Řízek Žampiony Domácí chleba Dort Houbová omáčka Houbové speciality Hovězí svíčková Koblihy Na houbách Omáčka Pivo Smažená zelenina Stolování a etiketa Vánočka Beef Wellington Bezmasá jídla Jablkové řezy Jelení kýta Kachna pečená Karbanátek Kvalita potravin Malinový dort Pečená husa Pečené brambory Segedinský guláš Svíčková na smetaně Vepřová krkovice Večeře Zvěřinová Paštika Zázvor dančí guláš klobásy Česká snídaně Štrůdl (závin) Žebírka Bažant na slanině Brusinková omáčka Bábovka Citrony Halušky Houskové knedlíky Hroznové víno Jablka Jelení medailonky Kančí ragů Koprová omáčka Léto O vůni šunky z komína Pečivo Rajská omáčka Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Tatarský biftek Telecí Tlačenka Tvaroh Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš bylinky karlovarský knedlík pomazánka Čočka Škvarky špíz Banánový desert Bezinky Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Capensis (mořská štika) Celer recepty Chilli Cmunda DANČÍ Domácí Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí guláš Hovězí polévka Hranolky Humor Jelení guláš Játra Kančí hřbet s brusinkami Kančí steaky Katův šleh Kuchyně Kuřecí nugetky Kváskový chleba Květák Legrace Lečo Limonáda Losos Maliny Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Mrkev Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Pečená divoká kachna Pečená kotleta Pizza Pražský flamendr Prevence Pstruh na másle Racionální strava Recepty na míchané nápoje a koktejly Risotto Roštěná Rum Smažené kuře Smetanové brambory s nivou Srnčí hřbet Srnčí plátky Treska Vdolky Velikonoční beránek Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Bramborové knedlíky Bramborový guláš Báč Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard HRNEČKU VAŘ Hamburger Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hruška Husa Italská snídaně JELENÍ HŘBET Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jezevec Jogurt Játra na slanině Játra na sádle Kančí maso na šípkové omáčce Kančí plec Kančí svíčková Kančí výpečky Kančí řízky Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí játra Kuřecí nudličky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lovecká paštika Lovecké právo Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Marmeláda Med Meruňky Mojito Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Rizoto Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smetana Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vařené brambory Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Vtipy Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelí Zelňačka Znojemská roštěná Závislost staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Ředkvičkový salát Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy #Maggi Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Brazilská snídaně Brynza Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Corse Cuketa DIETA Dančí plec Degustace Divočák s cibulí Dobromysl obecná Dobré jídlo Domov Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Gyros Ham and Eggs Harule Haše Historie Hlad Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Husí kaldoun Iced tea Italská placka JELEN Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jalovec Jogurtové řízky Jáhly Kachna na divoko Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí na pivu Kančí na rajčatech a cuketě Kančí perkelt Kančí plec na smetaně Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Knedlíčky masové Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Korsika Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kořenová zelenina cibule česnek sůl cukr olej jezevčí maso špek koření na divočinu Kořeněné slané tyčinky Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kvasnice Květy Kynuté knedlíky Libeček Life at Google Litina Londýn Loupáčky Luncheon Meat Madarský guláš Majoránka Marcipán Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Medvěd Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná NUTRIE Na česneku a cibuli Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Pagáčky Pampeliškový med Parmazán Penízovka sametonohá Pesto Pečený čaj Plzeň 12° Pohádka Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Prejt Proso Pstruh po mlynářsku Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Recepty sociální sítě Refluxní choroba jícnu Remoska Rostbeef Rozinky Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Tříbarevný tvarohový koláč Utopenci Vajíčka a šunka Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zeleninové placičky Zelňáky Zmrzlina Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Červené zelí Česnekové trojhránky Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Škodná Škubánky Šnečci s tvarohem Špekové knedlíky Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Oblíbené příspěvky