Velikonoční čas je křesťanská tradice a oslava jara. Na velikonoční stůl patřily mazance, beránci, věnce, boží milosti, jidáši. K tomu velikonoční sekaná!

Statný kohout v plném vybarvení
Kůzlata jsou větší než velikonoční
Krásná zdravá husa česká
Husa domácí
Velikonoční čas je křesťanská tradice a také oslava jara.
Na venkově na stromech sice zpívali a hnízili ptáčci tak jako jinde, ovšem dvorky byly plné husí, kachen a slepiček. Líhly se právě kuřátka a housátka z hnízd kde na nich seděly nasazené kvočny...žádné inkubátory. Sedláci nebyli dehonestovaní a hospodářství vzkvétala. Rodinný život na venkově zdravě pulsoval. Děti byly vychovávány ke znalosti desatera a víry. Škola a pan řídící byla autorita. Právě jako i pan farář co světil kočičky. Co světíme dnes? Plná břicha ze supermarketů s vystavenými párky co jsou levné tak, že už neobsahují maso, ale nějaké divné "piliny" a vodu. Šunku co se udila doma v kouři udírně co byla v každé chalupě...už zahlédneme pouze na farmě jako Bio.
Suroviny (vajíčka, uzené...) byly domácí a čerstvé. V udírně v komíně se topilo pod předem naložené maso tvrdým dřevem ze švestky...a šunka voněla...ta voněla...domácí špek a slivovice byla každý rok na sílu pro práci co hospodáře bavila a nemuseli chodit do fitness. Byli silní od práce v hospodářství. Nemluvím o domácím mléku od vlastních kraviček. Po hospodářství vesele pobíhala kůzlátka, jehně a hlasitě kokrhali kohouti. Vajíčka slepičky snášely všude a selka je nestačila z hnízd pravidelně sbírat. Na pokladky vždy nasedla další slepička a byly čerstvá vajíčka doma. Bylo to přirozené...a venkov živil město, kde byla kupní síla. 

To všechno pokazil komunista. Zničil přírodu, lásku k půdě...byla všech a nikoho. Lidi se naučili krást. Vždyť společné nebylo jejich. Porušila se přirozená pevná vazby s přírodou...zničily se remízky a meze. Sídlo a úkryt drobné zvěře a ptáčků...na pole se nasypalo spoustu nepřirozených hnojiv a DDT. Lidi začali zpívat internacionálu odněkud místo českých písniček a začali se modlit k Leninovi a Stalinovi...a vyrostla nová generace ...
O tom jak to bylo. Dnes už to hospodyňky v pravém slova smyslu nejsou a neumí velikonoční sekanou upéci. Ovšem mají doma plazmový televizor a počítač. Živí i dvě auta místo slepiček, kravičky a houfu slepiček a jiné drůbeže co má zdravé maso pro děti. Nic proti tomu, ale kdo jim napíše recept na velikonoční sekanou, kdyz na venkově nemají přbuzné hospodářství?
No přece, hádejte! Ano, přítel na Facebooku co si to pamatuje nebo některá babička co slabikuje klávesnici s velkými písmeny?

Na velikonoční stůl patřily mazance, beránci, věnce, boží milosti, jidáši. K tomu velikonoční sekaná alias hlavička, sekanice, fašírka, či jak se dobrota, jejímž základem jsou vajíčka a uzené maso (šunka), krajově jmenuje.

Recepty jsou většinou originální a není mazanec jako mazanec, není sekanice jako sekanice. Každá hospodyně si střeží rodinné stříbro a každoročně vytahuje sešit s receptem po babičce, prababičce, aby připravila tu jedinečnou dobrotu.
Velikoční sekanou neudělá nikdo v Praze tak chutnou jako jihočeská babička nebo maminka.
Lidové velikonoční zvyky se příliš neodlišovaly. Na jihu Čech ale například pekli jidáše, které měly neobvyklou podobu. Kynuté těsto na jejich přípravu se tu často tvarovalo do formy postaviček, jinde to bylo jen prosté pečivo ve tvaru uzlíku.

Jidáše se začaly péct už ve středu, aby byly připravené na čtvrtek.

Stejně jako vrba jíva - takzvané kočičky. Ty se objevují všude, ale na Budějovicku a na Blatech se na Květnou neděli nosily do kostela takzvané berany. Byly to dlouhé čtyřmetrové pruty, hrubě svázané a v závěru stažené jehličnatými větvičkami...

Z rozpletených beranů pak lidé dělali křížky, které dávali za obrázky nebo do polí.

Dvacáté století pak vneslo do tradic několik novinek. Zvyk polévání koledníků vodou přišel ze Slovenska a od východních Slovanů. Plně se rozšířil až za první republiky.

Králík součást hospodářství venkova
Voda hraje roli očistného prvku. České holky se tomu rychle naučily. Ale co skutečně dřív nebylo vidět, je koledníček v pondělí s pomlázkou v jedné a řehtačkou v druhé ruce. Řehtání totiž původně jednoznačně patří od čtvrtka až do soboty a odkazuje na křesťanskou rovinu Velikonoc, kdy podle tradice zvony odlétají do Říma. Naopak původ pomlázky nemá s křesťanstvím mnoho společného a mimo jiné symbolizuje sílu jara.

Na Budějovicku byla místa, kde když se kluk ucházel o ruku dívky, dostal od ní šedesát červených vajíček. Ta ležela ve vyšívaném šátku, doplňovalo je sladké pečivo a navíc ještě vyšívaná košile...

Ostatní chlapci dostali po jednom, po dvou vajíčkách, ale nastávající jich dostal hned 60, tedy kopu - jako symbol plnosti.

K vajíčkům dřív patřila červená barva. Ale barvilo se i zeleně s použitím vyrašeného obilí nebo trávy. Vajíčka snesly slepičky, co na jaře snášeli hodně čerstvých vajíček tak jak jarní slunce je stimulovalo ke snášení.
Později přibyly i ostatní barvy, žlutou lidé získávali ze slámy a nejdostupnější bylo tehdy barvení v cibulových slupkách.

Housátka a kuřátka právě vylíhlá se hřály a krmily uvnitř v kychyni. Bylo tam teplo a děti si je mohly pochovat. Kvočny se sice oháněly a schovávaly své ratolesti pod křídla, ale všechny nehlídaly. Jak kuřátko začlo pípat nahlas, pustilo se zpátky....

Recepty na velikonoční sekanou se šunkou a s bylinkami, domácími vajíčky na ty se dnes nedostalo...ale věrní čtenáři ví své, budou příště na webu autora! Těšte se přátelé. Vždyť těšit se na něco, to je polovina radosti.
A my jsme se těšili...a jak na velikonoce, na kuřátka, housátka, kůzlátka a pomlázku z proutí...na zelenou trávu na louce kvetoucí zakrádku a kočičky co světil v kostelíčku pan farář.

Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas Bábovka Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Báč Banánový desert banánový palačinkový dort bavorské vdolečky Bažant na slanině Bažant na víně Bažant pečený Beef Wellington Belgické vafle Bezinky Bezmasá jídla Biftek BIO Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Boršč Borůvky Bramboračka Bramboračka nakyselo Bramboračka s uzeninou Bramboráčky Bramborka Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborové speciality Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Bůček Buchtičky s krémem Buchty bylinky Camembert Candát na másle Capensis (mořská štika) Caramelized Apple and Blue Cheese Celer recepty Cibule Cibulové kroužky Citrony Claudie recepty Cmunda Co budeme vařit dnes? Coffee Cuketa Cukroví Čaj Čaj šípkový Černý bez Česká kuchařka Česká snídaně Česnečka Česnek Čevabčiči Čína Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Čočka Čokoládový dortík Čufty dančí guláš dechánek Dobromysl obecná Domácí houstičky Domácí chleba Domácí jídlo Domácí koláče Domácí kuchyně Domácí rohlíky Dort Dršťková Dýně Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Fazole Ferdinandův špíz Filé Flank steak Fotografie Francouzské brambory s uzeným Francouzské Confit de canard Frankfurstská hovězí gril Grilované koleno Guláš Guláš staré rančerky Gumové ovoce Halušky Ham and Eggs Hamburger Harule Haše Hermelin Historie hlavička Hlíva Holandský řízek Hořčicová omáčka Hot Dog Houbová omáčka Houbové recepty Houbové speciality Houskové knedlíky Hovězí Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hovězí polévka Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hovězí svíčková Hranolky Hrnečkové knedlíky Hroznové víno Hruška hříbky Humor Husa Chilli Chlupaté knedlíky Iced tea Italská placka Italská snídaně Jablečný ocet Jablka Jablkové řezy Jáhly Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jahody Jak na to Játra Játra na sádle Játra na slanině Jednoduché chutné rychlé recepty Jelení guláš Jelení kýta Jelení medailonky Jíme zdravě Jogurt Jogurt řecký Jogurtové řízky Jsme to co jíme Kachna Kachna pečená Kakaové řezy Kančí guláš Kančí hřbet na česneku Kančí hřbet s brusinkami kančí hřbet s šípkovou omáčkou Kančí kýta Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec Kančí plec na smetaně Kančí ragů Kančí řízky Kančí steaky Kančí svíčková Kančí výpečky karamel Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátek Karbanátky s nivou a bramborová kaše karlovarský knedlík Katův šleh Když vaří a servírují chlapi! kefír klobásy Knedlíčky masové knedlíky Koblihy Kokosové kuličky Koláč Koláč s borůvkami a drobenkou Kompot Koprová omáčka Koření Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kotlety Krkovička Krůtí pečené stehno křenová omáčka Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí maso Kuřecí nudličky Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Kvalita potravin Kváskový chleba Květák Květy Kynuté knedlíky Kysané zelí Langoše Lečo Legrace Léto Life at Google Limonáda Linecké Listové šátečky Litina Lívance Londýn Losos Loupáčky Loupaná hovězí plec Lovecké právo Luncheon Meat Maďarský vepřový perkelt s bramborem Majoránka Malinový dort Maliny Marcipán Margarita Marinování Marinovaný králík na zelí Marmeláda Maso směs Masové kuličky Máta peprná Mazanec Med Medové perníčky Medovec Menu Meruňky Mexické jídlo Mleté biftečky ze zvěřiny Mleté maso Mojito Moravský vrabec Moře Mořský okoun Moučník Mozzarela Mrkev Muflon na divoko Mufloní guláš Myslivecká kuchařka Na houbách Nadívaný bažant nádivka Nadváha (vlastně obesita) Nakládaný hermelín Nákyp švestkový Nákyp z ovesných vloček Nápoje Naše kuchyně Nemoci Noky O selském hospodářství O tradici O vůni šunky z komína Oběd Obložený talíř Ocet Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Onion Rings Orestované nudličky ořechy Ovesné vločky Ovoce Pagáčky Palačinky Pálení žáhy Pampeliškový med Papriky Paštika Pečená divoká kachna Pečená husa Pečená kotleta Pečené brambory Pečené kuře Pečený bažant na divoko Pečený čaj Pečivo Penízovka sametonohá Pivo Pizza Plzeň 12° Počasí Poháry Pochoutky z brambor Polévka Gaspacho Polévky Polsko pomazánka Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Pórková omáčka Pražský flamendr Prejt Prevence Proso Prostřeno Pstruh na másle Pudinkáče Punč Pyré Racionální strava Rady a tipy Rafaelo Rajčata Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Rajská omáčka Ražniči Recepty Recepty na míchané nápoje a koktejly Refluxní choroba jícnu Remoska Risotto Rizoto Roláda Rostbeef Roštěná Roštěnec Rozinky Rum Ruské vejce Růžičková kapusta Rybíz Ryby Rychlovka Rýže Řecké Ředkvičkový salát Řízek Salát Salát Coleslaw Salát z pomerančů Segedinský guláš Sekaná Sekaná bramborová kaše sekanina sekanka Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smažená zelenina Smažené kuře Smažený sýr Smetana Smetanové brambory s nivou Smrkový med Snídaně Snídaně v Portugalsku Srnčí guláš Srnčí hřbet Srnčí kýta Srnčí plátky Srnčí tatarský biftek staročeské vepřové Staročeský kuba Steak z kuřecího masa Stolování a etiketa Strapačky Sulc Supermarket Svačina Svíčková na smetaně Svijany sýr Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Šípková omáčka ke zvěřině Šípky Školní kuchyně Škvarkové placky Škvarky Šnečci s tvarohem Špagety španělský ptáček Špekáčky Špenát špíz Štědrý den Štrůdl (závin) Štrůdl s tvarohem Šunka švestkové knedlíky Švestkový koláč Švestky Tatarský biftek Telecí Tequila Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Těstoviny The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tlačenka Topinky Tortilly Toskánské vepřové Treska Tříbarevný tvarohový koláč Tvá Jája Tvaroh Tvaroháčky s jahodami Tvarohové knedlíky Tvarohový dort Utopenci Uzené maso Vafle Vajíčka Vajíčka a šunka Valašské frgále Valentýnské speciality Vanilla frozen yogurt with ice cream Vánočka Vánoční Vánoční tvaroháč Vařené brambory Vaříme s přáteli Vdolky Večeře Vejce Vejce benedikt Velikonoce Velikonoční beránek Velikonoční sekaná Vepřová krkovice Vepřová kýta vepřová panenka Vepřová plec Vepřové Vepřové kostky Vepřové nudličky Vepřové výpečky Vepřový guláš Vepřový kotlet na smetaně Vepřový steak Větrníky Videorecepty Vinná klobása Víno Višňové řezy Vitaminy Vosí hnízda Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Waldorfský salát Z listového těsta Zabijačka Zadělávané zelí Zapečená cibule Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zavařování Závislost Zázvor Zdraví Zelenina Zelenina dušená Zelňačka Zelňáky zlatá buchta Zmrzlina Znojemská roštěná Zvěřina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky Žampionová specialita podle Kačky Žampiony Žebírka Želatinové Žloutkové řezy Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.