Originální jihočeská velikonoční sekaná nové zpracování

Hotová velikonoční sekaná láká vůní i chutí
Je několik známých receptů na Velikonoční sekanou.

Komentář: Některé ovšem nejsou to pravé a ani barva a chuť není správná. Pokusím se dát dohromady několik receptů, neboť se mi nepodařilo získat ty nejlepší utajované a skryté recepty na pytlíku od mouky co mají dnešní kuchařky (pokud to nevyhodily a neodešly do Prahy) od prababiček schované a pečlivě osobně střežené... Jsou vyhledané odněkud jen na svátky velikonoc...
Jsou ještě z doby, kdy se udilo v komíně a koláče (mazance) se pekly v domácí peci. Recepty bez uzeného nejsou pravá velikonoční sekaná (ani ty s omezením vajíček) nebo s telecím (to na venkově nebylo)
Tele se nezabíjelo. Bylo dost vajíček a uzeného. Nakládalo se na uzení vepřové ze zabíječky.
Na venkově na jaře bylo vajíček dost (všude kdákaly a snášely slepičky) Naložené vepřové maso se právě udilo v komíně maso a často jedlo ještě teplé uzené po vyndání s háky z komína. Ta chuť! Kdo neochutnal, neví o čem je řeč...

Varianty receptu  (vždy obsahují kopřivy nebo jiné zeleniny co dala zahrádka)

Velikonoční sekaná 
Suroviny:
Je známá ve všech našich krajích, odlišný však bývá jen název: nádivka, sekanka, sekanina, hlavička, zlatá buchta, dechánek. Vždycky je však spojena s množstvím mladých kopřiv, "vopichu" - libečku a opence (jarní zelinky viz poznámka *). Sekaná měla obsahovat pět druhů masa. Nesměly však chybět uzené (především domácí z komína ne z masokombinátu!) a slaninka, na Uherskobrodsku též klobása.

Postup:
Připravíme si kousek uzeného se slaninou a stejné množství vepřového masa. Pomeleme na masovém strojku se dvěma houskami předem namočenými ve smetaně. Počítáme s celkovou hmotností masa 1 kg. Do strojku dáme 5 stroužků česneku, 1 cibule, popřípadě domácí klobásu. V míse do směsi vmícháme 2 vejce a 2 až 3 žloutky, sůl, mletý pepř podle chuti a dvě hrsti kopřiv, libečku, opence, pažitky a petrželky. Prohněteme rukou, případně přidáme trochu krupice, je-li těsto moc řídké. Pečeme v pekáčku vymaštěným sádlem. Upečené vyklopíme na plochou mísu.

* *  Poznámka a vysvětlivky:
Mezi nejoblíbenější jarní „zelinky" patřily kopřivy, pampeliška, sedmikráska, čekanka, jetel, jitrocel. Hospodyně je rozsekala do polévek, udusila jako špenát, ve směsi s vejci a moukou z nich připravovala speciální velikonoční jídlo, kterému se říkalo hlavička nebo nádivka (vlastně jakýsi zapékaný svítek). Bylo hlavní přílohou k jehněčímu nebo kozlímu masu na Boží hod velikonoční. Mimochodem, ke kořenění tohoto obětního zvířete se používal další jedlý plevel, penízek rolní. Také posilující polévka z kopřiv je výborná a jednoduchá: stačí mladé žahavky uvařit ve vodě a krásně zelený vývar osolit a rozšlehat do něj vejce.

Další varianta (ta je jihočeská venkovská originální a velmi dobrá zkuste!)

Velikonoční nádivka "hlavička"

½ kg vařené vepřové plece
¼ kg uzeného vařeného masa
¼ litru mléka
7 vajec
7 rohlíků (nebo 1 veka)
miska nasekaných kopřiv
pro chuť další jarní bylinky
sůl
pepř
máslo na vymazání zapékací nádoby

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme nadrobno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou nejprve spaříme horkou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme maso i bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme nádivku, na povrch můžeme položit několik plátků másla a předehřáté troubě upečeme dozlatova. Je výborná teplá i studená.

Tip - special home (domácí): kdo má uzené z udírny... část ochutnat na plátky hned a nesemlít vše, ale nakrájet na kousky (kostičky), které přidáme vcelku tak, aby byly vidět v sekané i navrchu...to je chuť i bašta teprve!

Tuto recepturu bych upřednostnil přátelé, jistě poznáte důvod...


Dobrou chuť!  Veselé svátky velikonoční...vinšuji!


Oblíbené příspěvky

MENU - tady jsou jídla co hledáte...

Domácí kuchyně Vepřové Co budeme vařit dnes? Zvěřina Recepty Domácí jídlo Kuřecí maso Prostřeno Naše kuchyně Houbové recepty Bramborové speciality Hovězí Myslivecká kuchařka Jahody Jednoduché chutné rychlé recepty Jsme to co jíme Uzené maso Polévky Jíme zdravě Rady a tipy Kysané zelí Ovoce Koláč Pochoutky z brambor Cukroví Domácí koláče Guláš Když vaří a servírují chlapi! Kotlety Snídaně Zdraví Zelenina knedlíky Fotografie Kachna Menu Vánoční sýr vepřová panenka Školní kuchyně Bramboráčky Hlíva Koření Mleté maso Rajčata Ryby Rýže Salát Zavařování Cibule Fazole Kančí guláš Kančí kýta Marinování Oběd Palačinky Papriky Pečené kuře Srnčí guláš Těstoviny Vejce Vepřová kýta gril hříbky Bažant pečený Buchty Dort Houbová omáčka Hovězí svíčková Jak na to Koblihy Krkovička Na houbách Pivo Smažená zelenina Srnčí kýta Česká kuchařka Česnek Šípková omáčka ke zvěřině Žampiony Beef Wellington Bezmasá jídla Bůček Domácí chleba Houbové speciality Karbanátek Malinový dort Pečené brambory Segedinský guláš Stolování a etiketa Večeře Vánočka Zázvor klobásy Česká snídaně Řízek Žebírka Bažant na slanině Borůvky Bábovka Citrony Halušky Jelení kýta Koprová omáčka Kvalita potravin Léto Maliny O vůni šunky z komína Pečená husa Pečivo Roláda Rychlovka Smažený sýr Steak z kuřecího masa Svíčková na smetaně Tatarský biftek Telecí Tlačenka Vajíčka Valentýnské speciality Vaříme s přáteli Velikonoční sekaná Vepřové výpečky Vepřový guláš Čočka Škvarky Štrůdl (závin) špíz Banánový desert Bezinky Boršč Bramboračka Bramboračka nakyselo Celer recepty Chilli Domácí houstičky Francouzské brambory s uzeným Hermelin Hovězí polévka Hroznové víno Humor Jablka Jablkové řezy Jelení guláš Jelení medailonky Kančí hřbet s brusinkami Kančí ragů Kančí steaky Katův šleh Kváskový chleba Květák Legrace Limonáda Losos Meruňky Mexické jídlo Moravský vrabec Mozzarela Okurky Olivový olej Olomoucké tvarůžky Omáčka Paštika Pečená kotleta Pizza Prevence Pstruh na másle Racionální strava Rajská omáčka Recepty na míchané nápoje a koktejly Roštěná Smetanové brambory s nivou Treska Tvaroh Velikonoční beránek Vepřová plec Vepřové nudličky Vepřový steak Vitaminy Z listového těsta bylinky dančí guláš karlovarský knedlík křenová omáčka nádivka Černý bez Čína Špagety Šípky Bažant na víně Biftek Bramborka Báč Capensis (mořská štika) Cmunda Coffee Dršťková Dýně Francouzské Confit de canard Hamburger Houskové knedlíky Hovězí guláš Hovězí maso s koprovou omáčkou Hořčicová omáčka Hranolky Hruška Husa Italská snídaně Jahodový koláč se zakysanou smetanou Jogurt Játra na slanině Kachna pečená Kančí plec Kančí svíčková Kompot Krůtí pečené stehno Kuřecí nugetky Kuřecí polévka Kuřecí řízek s bramborovým salátem Langoše Lečo Linecké Listové šátečky Loupaná hovězí plec Lívance Margarita Marinovaný králík na zelí Med Mojito Mrkev Nakládaný hermelín Nápoje Obložený talíř Ocet Orestované nudličky Pečený bažant na divoko Poháry Rafaelo Risotto Rum Rybíz Růžičková kapusta Salát z pomerančů Sekaná Sekaná bramborová kaše Smažené kuře Smetana Srnčí hřbet Srnčí plátky Svačina Svijany Sýr naložený s cibulí paprikou a pivem Topinky Tvarohový dort Vafle Vajíčka a šunka Vdolky Vepřová krkovice Vepřový kotlet na smetaně Vosí hnízda Zabijačka Zapečená cibule Zelenina dušená Zelňačka Znojemská roštěná Závislost pomazánka staročeské vepřové zlatá buchta Čaj Čaj šípkový Čevabčiči Čokoládový dortík Čufty Škvarkové placky Špekáčky Špenát Šunka Švestkový koláč Švestky Želatinové Žloutkové řezy Alkohol Americké (kanadské) palačinky Ananas BIO Belgické vafle Blackberry champagne margarita Boeuf Bourguignon Bramboračka s uzeninou Bramborové placičky Bramborové placky se sýrem Bramborový guláš Brazilská snídaně Brusinková omáčka Buchtičky s krémem Bábovka jako peříčko Bábovka jogurtová s kokosem Bábovka s čokoládovým pudinkem Bábovka tvarohová Camembert Candát na másle Caramelized Apple and Blue Cheese Chlupaté knedlíky Cibulové kroužky Claudie recepty Cuketa Dobromysl obecná Domácí rohlíky Easter Euglena Janae Bradley Facebook Falšování potravin Fašírka Ferdinandův špíz Filé Flank steak Frankfurstská hovězí Grilované koleno Guláš staré rančerky Gumové ovoce Ham and Eggs Harule Haše Historie Holandský řízek Hot Dog Hovězí roláda Hovězí s rýží dělané na vodě a zahuštěné kuskusem Hrnečkové knedlíky Iced tea Italská placka Jablečný ocet Jahodový koláč Jahodový koláč s podmáslím Jogurt řecký Jogurtové řízky Jáhly Játra Játra na sádle Kakaové řezy Kančí hřbet na česneku Kančí kýta se šípkovou Kančí maso na šípkové omáčce Kančí na rajčatech a cuketě Kančí plec na smetaně Kančí výpečky Kančí řízky Karamelisované-jahody-ořechy-se-zakyskou Karbanátky s nivou a bramborová kaše Kokosové kuličky Koláč s borůvkami a drobenkou Kosmatice Kotletky se sýrem a smetanou Kukuřice Kukuřičné palačinky Kulajda Kuře s tandoori omáčkou Kuřecí játra Kuřecí nudličky Květy Kynuté knedlíky Life at Google Litina Londýn Loupáčky Lovecké právo Luncheon Meat Majoránka Marcipán Marmeláda Maso směs Masové kuličky Mazanec Maďarský vepřový perkelt s bramborem Medovec Medové perníčky Mleté biftečky ze zvěřiny Moučník Moře Mořský okoun Muflon na divoko Mufloní guláš Máta peprná Nadváha (vlastně obesita) Nadívaný bažant Nemoci Noky Nákyp z ovesných vloček Nákyp švestkový O selském hospodářství O tradici Onion Rings Ovesné vločky Pagáčky Pampeliškový med Penízovka sametonohá Pečená divoká kachna Pečený čaj Plzeň 12° Polsko Polévka Gaspacho Pomerančovo smetanovo čokoládový dortík Počasí Pražský flamendr Prejt Proso Pudinkáče Punč Pyré Pálení žáhy Pórková omáčka Rajská a jablečná polévka Rajská na divoko s rýží Ražniči Refluxní choroba jícnu Remoska Rizoto Rostbeef Roštěnec Ruské vejce Salát Coleslaw Selská omeleta Skewered Strawberry Slepice na paprice Slivovice Smrkový med Snídaně v Portugalsku Srnčí tatarský biftek Staročeský kuba Strapačky Sulc Supermarket Tequila The Eggs Benny Tibetská Tilapie Tortilly Toskánské vepřové Tvarohové knedlíky Tvaroháčky s jahodami Tvá Jája Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem Utopenci Valašské frgále Vanilla frozen yogurt with ice cream Vařené brambory Vejce benedikt Velikonoce Vepřové kostky Videorecepty Vinná klobása Višňové řezy Vtipy Vuřty na pivu Vyprávění lesníka Vánoční tvaroháč Víno Větrníky Waldorfský salát Zadělávané zelí Zapečený lilek s mletým masem Zapečený sýr rýže se slaninou Zelňáky Zmrzlina Zvěřinová Paštika Zvěřinové biftečky banánový palačinkový dort bavorské vdolečky dechánek hlavička kančí hřbet s šípkovou omáčkou karamel kefír ořechy sekanina sekanka Česnečka Čínské nudle s kuřecí směsí se zeleninou Řecké Ředkvičkový salát Šnečci s tvarohem Štrůdl s tvarohem Štědrý den španělský ptáček švestkové knedlíky Žampionová specialita podle Kačky Žravé řezy

Vybraný příspěvek

KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK

Kančí svíčková podle Nadi Vagnerové. KANČÍ FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ NA BRUSINKOVÉM CHUTNEY, CELEROVÝ KNEDLÍK RECEPT: 750G kančí falešné sví...

MOTTO:

České magazínové stránky o jídle vaření a estetice stravování. Nevíte co dnes uvařit? Zde jsou obrázkové recepty už vyzkoušené. Psané recepty matou, proto jsou ilustrační fotografie a menu připravíte nejlépe s vlastní fantazií stylem co dům dal.
Zkuste to!
Úspěšný lékař je doktor Střídmost. Střídmost v jídle je důležitý faktor zdraví. Koneckonců znáte to: nežijeme proto abychom jedli, jíme proto, abychom žili.